Wykonanie
Pyszne
drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich
rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym
dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym
masłem. Największy ich atut - w całości upieczone z
mąki orkiszowej.
Składniki na 15 bułeczek:450 g
mąki orkiszowej jasnej 630250 ml
mleka50 g
cukru80 g
masła2
jajka1 op. suchych
drożdży1/4 łyżeczki
soli100 g
rodzynekdodatkowo: 1 żółtko+ 2 łyżki
mlekaWykonanie:
rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Ocedzić i osuszyć w papierowym ręczniku
mleko podgrzać w rondelku. Dorzucić
masło pokrojone w grubą kostkę, by zmiękłoprzesianą
mąkę wsypać do misy robota, następnie dodać
cukier,
drożdże,
sól,
jajka i wymieszać hakiem, dolewając porcjami
mleko z
masłem. Ciasto wyrabiać 5-8 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Pod koniec wmieszać odsączone
rodzynki. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościwyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, zagnieść powtórnie i podzielić na 15 małych porcji. Z każej porcji uformować bułeczkę. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do napuszenia
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem posmarować wyrośnięte bułeczki. Piec 15 minut w 200`C. Studzić na kratceSMACZNEGO !