Wykonanie
Strucla, która zawsze się udaje. Przepis pochodzi z gratisowej książeczki Real - "Gotuj z przyjemnością". Makowiec jest szybki i prosty w przygotowaniu. Skorzystałam z gotowej masy makowej - Helio, wzbogaconej
rodzynkami i ubitą pianą z
białek, bo ja zawsze muszę dodać coś od siebie :)
Składniki:- opakowanie masy makowej- 500 g
mąki- 50 g
drożdży- 250 ml ciepłego
mleka- 100 g roztopionego
masła- 100 g
cukru- 3
jajka- szczypta
soli- opakowanie
rodzynekPrzygotowanie:Z
drożdży, łyżki
cukru i 100 g
mąki zrobić zaczyn i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Utrzeć
żółtka z
cukrem na jasną gładką masę, dodać do wyrośniętego zaczynu. Dodać resztę
mąki,
sól,
białko z 1 jajka,
masło i całość wyrobić do uzyskania gładkiej masy. W razie konieczności podsypać delikatnie
mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej
olejem miski i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie ubić pianę z
białek.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Wylać
wodę i obtoczyć je delikatnie w
mące.
Rodzynki i pianę dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt i rozłożyć masę
makową zostawiając wolne miejsca - wg schematu na zdjęciach. Zwinąć w rulon oraz zawinąć boki pod spód ciasta. Owinąć 2-3
razy papierem do pieczenia pilnując, aby łączenie ciasta było na dole. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 30 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut. Ostygnięte udekorować
makiem, lukrem bądź posypać
cukrem pudrem.