ßßß Cookit - przepis na Baba drożdżowa z rodzynkami

Baba drożdżowa z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Pieczemy babę drożdżową z rodzynkami.
Składniki:
-ok. 5 szklanek mąki
-1,5 szklanki ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-4 łyżki cukru
-2 jajka i 2 żółtka
-8 dkg masła lub margaryny
-5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli )
-aromat
-szczypta soli
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy.
Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy rozczyn, resztę mleka
i dodajemy jajka, szczyptę soli i aromat.
Wstępnie wyrabiamy ciasto, stopniowo dosypując pozostałą mąkę.
Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto do momentu wchłonięcia masła.
Wsypujemy rodzynki(warto je wcześniej pokroić) i jeszcze raz zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek.
Układamy w nasmarowanej tłuszczem formie z szerokim kominem.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Baba wyrosła:
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i nastawiamy
temperaturę 160 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Baba upieczona:
Wyjmujemy z formy i w zasadzie baba jest już gotowa.
Możemy ją polać lukrem i udekorować. Zyska na wyglądzie i smaku.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/03/baba-drozdzowa-z-rodzynkami.html