Wykonanie
Pieczemy babę
drożdżową z
rodzynkami.Składniki:-ok. 5 szklanek
mąki-1,5 szklanki ciepłego
mleka-5 dkg
drożdży-4 łyżki
cukru-2
jajka i 2
żółtka-8 dkg
masła lub
margaryny-5 dkg
rodzynek ( można dodać troszkę
żurawiny i
suszonych moreli )-aromat-szczypta
soliDrożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy połowę
mleka i 3/4 szklanki
mąki i mieszamy.Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy 3 szklanki
mąki, wlewamy rozczyn, resztę
mlekai dodajemy
jajka, szczyptę
soli i aromat.Wstępnie wyrabiamy ciasto, stopniowo dosypując pozostałą
mąkę.
Wlewamy roztopione
masło i wyrabiamy ciasto do momentu wchłonięcia
masła.Wsypujemy
rodzynki(warto je wcześniej pokroić) i jeszcze raz zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek.
Układamy w nasmarowanej tłuszczem formie z szerokim kominem.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Baba wyrosła:
Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i nastawiamytemperaturę 160 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Baba upieczona:
Wyjmujemy z formy i w zasadzie baba jest już gotowa.
Możemy ją polać lukrem i udekorować. Zyska na wyglądzie i smaku.
Smacznego!