Wykonanie
Właściwie to mój pierwszy wypiek z tej
mąki - żytnia typ 720. Ciasto wychodzi dość kleiste, takie gliniaste i bałam się, że
bułki też takie będą, ale nic takiego się nie zdarzyło! Bułeczki wyszły dość puszyste, delikatne i bardzo smaczne.
składniki:3 czubate szkl.
mąki żytniej typ 720 (szkl. poj. 250 ml)3 dkg świeżych
drożdży1/3 szkl.
mleka1/2 szkl.
maślanki10 dkg rozpuszczonego
masła albo
margaryny1,5 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli1
jajko1
żółtkosposób przygotowania:
drożdże roztarłam z
cukrem, dolałam ciepłe
mleko, wymieszałam i odstawiłam żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do miski wsypałam
mąkę, dodałam
sól.
Jajko i
żółtko roztrzepałam z
maślanką, dolałam do
mąki. Dolałam też rozczyn i lekko ciepły tłuszcz. Wyrobiłam dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo lepić to można dosypać jeszcze trochę
mąki, ale niedużo bo ten typ tak ma, że ciasto jest dość klejące....Odstawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło. Następnie zagniotłam je lekko, podzieliłam na 12 części oprószając
mąką. Z każdej uformowałam kulkę, lekko je spłaszczyłam i ostrzem noża zrobiłam nacięcia na krzyż. Ułożyłam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na 15 min.. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam
mlekiem i posypałam odrobiną
mąki żytniej typ 2000. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, studziłam na kratce