ßßß
Czas przygotowania: 3 hSkładniki:Ciasto :1 kg mąki tortowej100 g świeżych drożdży125 g masła (aczkolwiek z margaryną „Kasią” też wyszło ;))10 łyżek cukru2 szkl. mleka (3,2%)2 całe jajka + 4 żółtka1 łyżeczka soli+dżem wiśniowy+1 roztrzepane jajko (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)+Kruszonka :50 g masła100 g mąki tortowej5 łyżek cukruPrzygotowanie:Na początku należy zrobić rozczyn z części mąki (wystarczą 2-3 łyżki), cukru, drożdży i podgrzanego (ale nie gorącego!) mleka. Składniki rozcieramy ze sobą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, najlepiej pod przykryciem.Masło lub margarynę roztapiamy. Kiedy rozczyn drożdżowy jest gotowy, łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Gotową masę odstawiamy na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie jeszcze raz ciasto krótko wyrabiamy i formujemy bułeczki, kładąc w ich środek po łyżeczce dżemu.Bułeczki układamy na posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze w dość dużych odstępach, by nie posklejały się podczas pieczenia. Ponownie odstawiamy je na kilka minut do podrośnięcia.Czas na kruszonkę- składniki do jej przygotowania łączymy ze sobą i krótko wyrabiamy palcami, aż do otrzymania „okruchów” (w razie potrzeby można dodać nieco mąki).Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 200-220 st. C. aż do zarumienienia się ciasta.
Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →