Wykonanie
Babka, którą proponuję nie jest
ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok.Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane
owoce nadają jej specjalnego smaku.
SKŁADNIKI75 g
cukru30 g świeżych
drożdży2
żółtka1
jajko125 ml letniego
mleka380 g
mąki100 g
masła2 łyżeczki
soli100 g
rodzynekok. 300 g
owoców kandyzowanych (wg. uznania)WYKONANIEDo ciasta potrzebna będzie wysoka wąska forma. baka Panettone jest wysoka i wąska.
Drożdże rozkruszamy w misce mieszamy z łyżeczką
cukru i dwiema łyżeczkami
mleka. Wymiesza, tak by uzyskać jednolitą konsystencje i nakryć na 15 min.
Mąkę i łyżeczkę
soli przesiać.2
żółtka i 1
jajko wybić do miski i zmiksować do uzyskania gęstej masy. Do masy wlać szklankę
mleka i wymieszać. Dodać wyrośnięte
drożdże i też wymieszać.Wsypać przesianą
mąkę i wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odstawać od reki. wlać lekko podtopione
masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać
owoce kandyzowane,
rodzynki. Dobrze wyrobić.Na 45 min, odstawić ciasto nakryte ściereczką.Formę do babki wysmarować
masłem, Ciasto wyłożyć na wysypaną
mąką deskę wyrobić. Dodać do formy , nakryć i czekać, aż urośnie do krawędzi formy. Kiedy już osiągnie wysokość naciąć ciasto na krzyż, posmarować
mlekiem.Piec najpierw 10 min, w temperaturze 200 stopni. Następnie przez 40 min w temperaturze 180 stopni.
SmacznegoCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.