ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
jajka 3 sztuk
masło 150 gramów
cukier 1 szklanek
mleko 1 szklanek
drożdże 30 gramów
sól 1 szczypta
olej 2 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
Wykonanie:
Do stopionego masła wlać letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże, wbić jajka i zostawić w garnku na 8 godzin. Potem dodać mąkę, sól, olej i wymoczone rodzynki. Wymieszać. Wyłożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 15x40 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Niewyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika, ustawić minimalny płomień i zostawić uchylone drzwiczki. Gdy ciasto wyrośnie, zwiększyć płomień i zamknąć piecyk. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.
Uwagi:
Masło można zastąpić margaryną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6814/Ciasto-drozdzowe-z-rodzynkami