ßßß

2,5 szklanki mąki7g suchych drożdży (1 opakowanie), ja dodałam drożdże zwykłe 25g130 ml letniego mleka1 jajko1 żółtko1/4 szklanki cukru80g masła1/2 łyżeczki soli
Do nadzienia:50g masła2 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonuMasło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku zamieszać i odstawić na 10 minut.Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, żółtko, cukier, sól, oraz drożdże z mlekiem i wymieszać.Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt o wymiarach 30x60cm.Ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę.Kroić na ukos tworząc kawałki i bokach ok 2cmx7cm. Każdy kawałek przyciskać drewnianym trzonkiem przez środek do samego dołu, uważając jednocześnie, by nie przeciąć ciasta.
Układać na blasze pozostawiając dość duże odstępy, ponieważ drożdżówki sporo urosną.Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok 20 minut na złoty kolor.Można polukrować, ale nie jest to konieczne.

Długo nie trzeba było czekać by powstała wersja tradycyjna czyli wszystko tak samo tylko ciasto rosło sobie w ciepłym miejscu i po zrobieniu bułeczki rownież rosły na blaszce.Moim zdaniem są lepsze, mięciutkie i puszyste.


