ßßß Cookit - przepis na Zawijaski drożdżowe z cynamonem

Zawijaski drożdżowe z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Znalazłam je przez przypadek, uznałam ze to moje klimaty, ciasto drożdżowe lubi mnie a ja je więc postanowiłam je szybciutko zrobic.
Umieszaczam na blogu za pozwoleniem właścicielki bloga Ósmy kolor tęczy gdzie znajduje się przepis
2,5 szklanki mąki
7g suchych drożdży (1 opakowanie), ja dodałam drożdże zwykłe 25g
130 ml letniego mleka
1 jajko
1 żółtko
1/4 szklanki cukru
80g masła
1/2 łyżeczki soli
Do nadzienia:
50g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku zamieszać i odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, żółtko, cukier, sól, oraz drożdże z mlekiem i wymieszać.
Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt o wymiarach 30x60cm.
Ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
Kroić na ukos tworząc kawałki i bokach ok 2cmx7cm. Każdy kawałek przyciskać drewnianym trzonkiem przez środek do samego dołu, uważając jednocześnie, by nie przeciąć ciasta.
Układać na blasze pozostawiając dość duże odstępy, ponieważ drożdżówki sporo urosną.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok 20 minut na złoty kolor.
Można polukrować, ale nie jest to konieczne.
Długo nie trzeba było czekać by powstała wersja tradycyjna czyli wszystko tak samo tylko ciasto rosło sobie w ciepłym miejscu i po zrobieniu bułeczki rownież rosły na blaszce.
Moim zdaniem są lepsze, mięciutkie i puszyste.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2013/11/zawijaski-drozdzowe-z-cynamonem.html