ßßß Cookit - przepis na chałka z cynamonową kruszonką- najlepsza

chałka z cynamonową kruszonką- najlepsza

nazwa

Wykonanie

Nadszedł wreszcie czas, kiedy mogę się podzielić z Wami przepisem na najlepszą chałkę jaką kiedykolwiek jadłam. Nie żebym wcześniej nie chciała, bo choć piekę ją od około dwóch lat to nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Nadchodzą chłodniejsze dni i wieczory a kromeczka chałki z dżemem i szklanką mleka będzie świetną receptą na jesienną chandrę. Chałka z tego przepisu jest smaczna na drugi a nawet trzeci dzień.
Z podanej porcji wychodzą dwie chałki wielkości keksówki.
Składniki:
900 g mąki
100 g cukru
30 g drożdży
400 ml letniego mleka
1 duża łyżeczka soli
100 g masła
3 jajka
W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na połowę. Każdą połowę podzielić na 3 części, uformować wałki i zapleść jak warkocze. Włożyć do keksóek i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę. na kruszonkę:
1 łyżka zimnego masła
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
1 żółtko
do posmarowania jedno jajko
Wszystkie składniki zagnieść palcami. Jajko roztrzepać i posmarować nim chałki. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około pół godziny.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/09/chaka-z-cynamonowa-kruszonka-najlepsza.html