Wykonanie
U nas w domu przez ten weekend
pomidorowo,
śliwkowo,
gruszkowo,
brzoskwiniowo:) Już sama się gubię. Ale zaczniemy od
śliwek.Buchty to bułeczki
drożdżowe połączone ze sobą bokami i najczęściej z nadzieniem. U nas będą
śliwki:) Na powitanie szkoły;)))Składniki;450 g
mąki,25 g
drożdży,200 ml letniego
mleka75 g
cukru,1
jajko,2
żółtka,szczypta
soli80 g
masłaNadzienie;
śliwki węgierki,1 łyżeczka
cynamonu,60 g
cukru,
masłoPo
cynamon zapraszamy do SKWORCUWykonanie;
Drożdże mieszamy z łyżeczka
cukru i 5 łyżkami
mleka.
Mąkę przesiewamy. dodajemy rozczyn. Zasypujemy trochę
mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie do
mąki z rozczynem dodajemy
mleko,
cukier,
masło,
jajko,
żółtka i
sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z
cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy
śliwkę i formujemy bułeczki.
Masło roztapiamy.
Cukier mieszamy z
cynamonem. Gotowe bułeczki maczamy do połowy w
maśle, a drugą połowę w
cynamonie z
cukrem. Układamy na przygotowanej blasze
maślaną stroną do
spodu. Tak zostawiamy jeszcze na około 10 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 45 minut.
źródło "Sielskie życie"