ßßß Cookit - przepis na Buchty z cynamonową skórką

Buchty z cynamonową skórką

nazwa

Wykonanie

U nas w domu przez ten weekend pomidorowo, śliwkowo, gruszkowo, brzoskwiniowo:) Już sama się gubię. Ale zaczniemy od śliwek.Buchty to bułeczki drożdżowe połączone ze sobą bokami i najczęściej z nadzieniem. U nas będą śliwki:) Na powitanie szkoły;)))
Składniki;
450 g mąki,
25 g drożdży,
200 ml letniego mleka
75 g cukru,
1 jajko,
2 żółtka,
szczypta soli
80 g masła
Nadzienie;
śliwki węgierki,
1 łyżeczka cynamonu,
60 g cukru,
masło
Po cynamon zapraszamy do SKWORCU
Wykonanie;
Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru i 5 łyżkami mleka. Mąkę przesiewamy. dodajemy rozczyn. Zasypujemy trochę mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy mleko, cukier, masło, jajko,żółtka i sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło roztapiamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Gotowe bułeczki maczamy do połowy w maśle, a drugą połowę w cynamonie z cukrem. Układamy na przygotowanej blasze maślaną stroną do spodu. Tak zostawiamy jeszcze na około 10 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 45 minut.
źródło "Sielskie życie"
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/09/buchty-z-cynamonowa-skorka.html