Wykonanie
            U nas w domu przez ten weekend 
pomidorowo, 
śliwkowo, 
gruszkowo, 
brzoskwiniowo:) Już sama się gubię. Ale zaczniemy od 
śliwek.Buchty to bułeczki 
drożdżowe połączone ze sobą bokami i najczęściej z nadzieniem. U nas będą 
śliwki:) Na powitanie szkoły;)))Składniki;450 g 
mąki,25 g 
drożdży,200 ml letniego 
mleka75 g 
cukru,1 
jajko,2 
żółtka,szczypta 
soli80 g 
masłaNadzienie;
śliwki węgierki,1 łyżeczka 
cynamonu,60 g 
cukru,
masłoPo 
cynamon zapraszamy do SKWORCUWykonanie;
Drożdże mieszamy z łyżeczka 
cukru i 5 łyżkami 
mleka. 
Mąkę przesiewamy. dodajemy rozczyn. Zasypujemy trochę 
mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie do 
mąki z rozczynem dodajemy 
mleko, 
cukier, 
masło, 
jajko,
żółtka i 
sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z 
cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy 
śliwkę i formujemy bułeczki. 
Masło roztapiamy. 
Cukier mieszamy z 
cynamonem. Gotowe bułeczki maczamy do połowy w 
maśle, a drugą połowę w 
cynamonie z 
cukrem. Układamy na przygotowanej blasze 
maślaną stroną do 
spodu. Tak zostawiamy jeszcze na około 10 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 45 minut.


źródło "Sielskie życie"