ßßß Cookit - przepis na Śliwkowe ciasto drożdżowe w kształcie ślimaka

Śliwkowe ciasto drożdżowe w kształcie ślimaka

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z mojego "czarodziejskiego" zeszytu z przepisami:)
Ładne, efektowne ciasto z sezonowymi owocami, których jest jeszcze sporo: śliwkami.
Szkoda czasu na zbędne słowa. Trzeba się wziąć za pieczenie:)
Składniki:
ok. 1/2 kg śliwek
400 gramów mąki
100 gramów masła
150 ml mleka
20 gramów świeżych drożdży
60 gramów cukru + 2 łyżki do posypania śliwek
sól
1 jajko + żółtko
Najpierw rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia - czeka na swoją kolej
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w ćwiartki - czekają na swoją kolej posypane cukrem :)
Mleko podgrzać. Niedużo. Tak, żeby było po prostu ciepłe
Przygotować większą miskę. Taką, w której będziemy docelowo mieszać składniki na ciasto
Do przygotowanej miski włożyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, sól - wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować"
Po tym czasie dołożyć mąkę, żółtko i jajko oraz schłodzone, roztopione masło
Wyrabiamy kilka minut i nie martwimy się tym, że ciasto jest rzadkie. Przez jakiś czas będzie się kleiło do rąk, ale jeśli uzbroimy się w cierpliwość, to przestanie:)
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na bok na godzinę
Po godzinie ciasto wałkujemy w prostokąt mniej więcej o wymiarach 30x40 cm
Ciasto kroimy wzdłuż w 3 paski i zwijamy je w rulon
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (u mnie termoobieg))
Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy mąką. I teraz tak: bierzemy jeden rulon i układamy wzdłuż ścianek tortownicy. Śliwki układamy w pionie wzdłuż ciasta
Bierzemy następny rulon i układamy tworząc ciągłość ciasta, w kształt ślimaka. Śliwki znowu układamy wzdłuż ciasta
I trzecim rulonem tworzymy dalszy ciąg ślimaka:) i znowu śliwki układamy w pionie, kończąc na środku tortownicy
Wkładamy do nagrzanego piecyka przykrywając folią aluminiową, żeby ciasto się za bardzo nie przypiekło. Po przykryciem pieczemy ok. 25 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut
Po wyjęciu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Dopiero wtedy posypujemy cukrem pudrem. Jeśli posypiemy ciepłe - cały cukier wsiąknie w ciasto i nie będzie efektu
Smacznego:)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/09/sliwkowe-ciasto-drozdzowe-w-ksztacie.html