Wykonanie
Kolejny przepis z mojego "czarodziejskiego" zeszytu z przepisami:)Ładne, efektowne ciasto z sezonowymi
owocami, których jest jeszcze sporo:
śliwkami.Szkoda czasu na zbędne słowa. Trzeba się wziąć za pieczenie:)
Składniki:ok. 1/2 kg
śliwek400 gramów
mąki100 gramów
masła150 ml
mleka20 gramów świeżych
drożdży60 gramów
cukru + 2 łyżki do posypania
śliweksól1
jajko +
żółtkoNajpierw rozpuścić
masło i odstawić do wystygnięcia - czeka na swoją kolej
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w ćwiartki - czekają na swoją kolej posypane
cukrem :)
Mleko podgrzać. Niedużo. Tak, żeby było po prostu ciepłePrzygotować większą miskę. Taką, w której będziemy docelowo mieszać składniki na ciastoDo przygotowanej miski włożyć
drożdże, dodać ciepłe
mleko,
cukier,
sól - wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut, żeby
drożdże zaczęły "pracować"Po tym czasie dołożyć
mąkę,
żółtko i
jajko oraz schłodzone, roztopione
masłoWyrabiamy kilka minut i nie martwimy się tym, że ciasto jest rzadkie. Przez jakiś czas będzie się kleiło do rąk, ale jeśli uzbroimy się w cierpliwość, to przestanie:)Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na bok na godzinę
Po godzinie ciasto wałkujemy w prostokąt mniej więcej o wymiarach 30x40 cm
Ciasto kroimy wzdłuż w 3 paski i zwijamy je w rulon
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (u mnie termoobieg))Tortownicę smarujemy
margaryną i posypujemy
mąką. I teraz tak: bierzemy jeden rulon i układamy wzdłuż ścianek tortownicy.
Śliwki układamy w pionie wzdłuż ciasta
Bierzemy następny rulon i układamy tworząc ciągłość ciasta, w kształt
ślimaka.
Śliwki znowu układamy wzdłuż ciastaI trzecim rulonem tworzymy dalszy ciąg
ślimaka:) i znowu
śliwki układamy w pionie, kończąc na środku tortownicy
Wkładamy do nagrzanego piecyka przykrywając folią aluminiową, żeby ciasto się za bardzo nie przypiekło. Po przykryciem pieczemy ok. 25 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minutPo wyjęciu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Dopiero wtedy posypujemy
cukrem pudrem. Jeśli posypiemy ciepłe - cały
cukier wsiąknie w ciasto i nie będzie efektu
Smacznego:)