ßßß
            
        
Dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze. To idealny czas na zamknięcie się w kuchni i zabranie się za aromatyczne i pulchne ciasta drożdżowe, które można przygotować na różne sposoby. Ja dziś postawiłem na wielkie ciacho zapełnione śliwkami z odrobiną cynamonu. Swoją drogą to ciasto trochę rozrosło mi się przed pieczeniem. Tak bardzo, że ledwo zmieściło się na blasze od piekarnika! :Dskładniki:370 g mąki7 g suchych drożdży150 ml ciepłego mleka2 szczypty cynamonu1 szczypta soli100 g masła80 g cukru1 żółtko1 jajko5 śliwekŚliwki umyć, usunąć z nich pestki i podzielić na ósemki. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać drożdże, jajko, żółtko, masło, sól, cukier oraz mleko. Przy pomocy haka wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto wyjąć z misy, rozpłaszczyć na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto podzielić na kilka części, formować w długie wałki i układać na papierze do pieczenia tworząc dużego "ślimaka". W surowe ciasto wtykać kawałki śliwek. Całość przenieść na blachę piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Przed pieczeniem ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie oprószyć cukrem i cynamonem. Piec w 200 º C przez ok. 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego! :)
