Wykonanie
Dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze. To idealny czas na zamknięcie się w kuchni i zabranie się za aromatyczne i pulchne
ciasta drożdżowe, które można przygotować na różne sposoby. Ja dziś postawiłem na wielkie ciacho zapełnione
śliwkami z odrobiną
cynamonu. Swoją
drogą to ciasto trochę rozrosło mi się przed pieczeniem. Tak bardzo, że ledwo zmieściło się na blasze od piekarnika! :Dskładniki:370 g
mąki7 g suchych
drożdży150 ml ciepłego
mleka2 szczypty
cynamonu1 szczypta
soli100 g
masła80 g
cukru1
żółtko1
jajko5
śliwekŚliwki umyć, usunąć z nich pestki i podzielić na ósemki.
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać
drożdże,
jajko,
żółtko,
masło,
sól,
cukier oraz
mleko. Przy pomocy haka wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Misę z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto wyjąć z misy, rozpłaszczyć na stolnicy podsypanej
mąką. Ciasto podzielić na kilka części, formować w długie wałki i układać na papierze do pieczenia tworząc dużego "
ślimaka". W surowe ciasto wtykać kawałki
śliwek. Całość przenieść na blachę piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Przed pieczeniem ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem, a następnie oprószyć
cukrem i
cynamonem. Piec w 200 º C przez ok. 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego! :)