Wykonanie
Daaaawno nie
jadłam tak dobrego
ciasta drożdżowego. W smaku, niewiele mu brakowało, do
drożdżowego placka Babci Ani. Może kiedyś, w końcu i mnie się uda taki idealny placek upiec.
Póki, co zostaję przy tym. Delikatny w smaku, puszysty, ze słodką,
cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi
śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko
drożdże w domu i
śliwki - do dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego
drożdżowego ciasta i pieczonych
śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu.

'ciasto
drożdżowe ze
śliwkami i kruszonką'Składniki:- 5,5 szklanki
mąki- 1,5 szklanki
cukru + 1 łyżka stołowa- 35 g świeżych
drożdży- 1 szklanka ciepłego
mleka- 200g
masła- 1
jajko + 1
żółtko-
śliwki ok. 1kg- 0,5 łyżeczki
cynamonu

Z
drożdży, 0,5 szklanki ciepłego
mleka, dodać 0,5 szklanki
mąki i 1 łyżkę stołową
cukru zrobić zaczyn (jak nie wiesz jak go zrobić - tutaj masz dokładną instrukcję). Odstawić do podwojenia objętości.Do miski wsypać 3 szklanki
mąki, 0,5 szklanki
cukru, wbić
jajko i dodać
żółtko.65g
masła rozpuścić i delikatnie wystudzić. Razem z zaczynem i pozostałym ciepłym
mlekiem (0,5 szklanki) dodać do
mąki. Wyrobić hakiem do ciasta przez ok 5 minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, na ok. 1h.
Śliwki umyć i wypestkować.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć
śliwki, skórką na dół. W każdą dziurkę po pestce, można opcjonalnie, nasypać trochę
cukru wymieszanego z
cynamonem (jeśli
śliwki są kwaśne).Z pozostałych składników (zimnego
masła, 1 szklanki
cukru i
mąki (najpierw dodajcie 1 szklankę i ew. dosypujcie),
cynamonu) zrobić kruszonkę.Obficie oprószyć wierzch ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez ok 55 min, do tzw "suchego patyczka". Po 45 minutach można już sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe.Wystudzić na kratce.Smacznego!



* przepis pochodzi z serwisu MniamMniam - Bajaderka - z moimi modyfikacjami