ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Daaaawno nie jadłam tak dobrego ciasta drożdżowego. W smaku, niewiele mu brakowało, do drożdżowego placka Babci Ani. Może kiedyś, w końcu i mnie się uda taki idealny placek upiec. Póki, co zostaję przy tym. Delikatny w smaku, puszysty, ze słodką, cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu i śliwki - do dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu.
'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką'
Składniki:
- 5,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru + 1 łyżka stołowa
- 35 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 200g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- śliwki ok. 1kg
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Z drożdży, 0,5 szklanki ciepłego mleka, dodać 0,5 szklanki mąki i 1 łyżkę stołową cukru zrobić zaczyn (jak nie wiesz jak go zrobić - tutaj masz dokładną instrukcję). Odstawić do podwojenia objętości.
Do miski wsypać 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, wbić jajko i dodać żółtko.
65g masła rozpuścić i delikatnie wystudzić. Razem z zaczynem i pozostałym ciepłym mlekiem (0,5 szklanki) dodać do mąki. Wyrobić hakiem do ciasta przez ok 5 minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, na ok. 1h.
Śliwki umyć i wypestkować.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć śliwki, skórką na dół. W każdą dziurkę po pestce, można opcjonalnie, nasypać trochę cukru wymieszanego z cynamonem (jeśli śliwki są kwaśne).
Z pozostałych składników (zimnego masła, 1 szklanki cukru i mąki (najpierw dodajcie 1 szklankę i ew. dosypujcie), cynamonu) zrobić kruszonkę.
Obficie oprószyć wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez ok 55 min, do tzw "suchego patyczka". Po 45 minutach można już sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!
* przepis pochodzi z serwisu MniamMniam - Bajaderka - z moimi modyfikacjami
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/08/i-cake-ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i.html