Wykonanie
            Daaaawno nie 
jadłam tak dobrego 
ciasta drożdżowego. W smaku, niewiele mu brakowało, do 
drożdżowego placka Babci Ani. Może kiedyś, w końcu i mnie się uda taki idealny placek upiec. 
Póki, co zostaję przy tym. Delikatny w smaku, puszysty, ze słodką, 
cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi 
śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko 
drożdże w domu i 
śliwki - do dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego 
drożdżowego ciasta i pieczonych 
śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu.

'ciasto 
drożdżowe ze 
śliwkami i kruszonką'Składniki:- 5,5 szklanki 
mąki- 1,5 szklanki 
cukru + 1 łyżka stołowa- 35 g świeżych 
drożdży- 1 szklanka ciepłego 
mleka- 200g 
masła- 1 
jajko + 1 
żółtko- 
śliwki ok. 1kg- 0,5 łyżeczki 
cynamonu

Z 
drożdży, 0,5 szklanki ciepłego 
mleka, dodać 0,5 szklanki 
mąki i 1 łyżkę stołową 
cukru zrobić zaczyn (jak nie wiesz jak go zrobić - tutaj masz dokładną instrukcję). Odstawić do podwojenia objętości.Do miski wsypać 3 szklanki 
mąki, 0,5 szklanki 
cukru, wbić 
jajko i dodać 
żółtko.65g 
masła rozpuścić i delikatnie wystudzić. Razem z zaczynem i pozostałym ciepłym 
mlekiem (0,5 szklanki) dodać do 
mąki. Wyrobić hakiem do ciasta przez ok 5 minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, na ok. 1h.
Śliwki umyć i wypestkować.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć 
śliwki, skórką na dół. W każdą dziurkę po pestce, można opcjonalnie, nasypać trochę 
cukru wymieszanego z 
cynamonem (jeśli 
śliwki są kwaśne).Z pozostałych składników (zimnego 
masła, 1 szklanki 
cukru i 
mąki (najpierw dodajcie 1 szklankę i ew. dosypujcie), 
cynamonu) zrobić kruszonkę.Obficie oprószyć wierzch ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez ok 55 min, do tzw "suchego patyczka". Po 45 minutach można już sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe.Wystudzić na kratce.Smacznego!



* przepis pochodzi z serwisu MniamMniam - Bajaderka - z moimi modyfikacjami