Wykonanie
Tradycyjne ciasto ze
śliwkami, takie jak u babci. Pulchne, miękkie, pachnące
cynamonem. Najlepsze ze szklanką
mleka.*blaszka 24*24 cmSkładniki:450 g
mąki80 g
cukru15 g
drożdży200 ml
mleka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru50 g
masła2 małe
jajka na wierzch:10 dużych czerwonych
śliwekłyżeczka
cynamonułyżeczka
cukruW
mleku rozpuścić
drożdże.
Masło roztopić.
Mąkę,
mleko z
drożdżami,
cukier i
sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać
jajka a na końcu przestudzone
masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki.
Śliwki pokroić na połówki, wyjąć pestki. Ułożyć na cieście skórką do dołu.
Cukier wymieszać z
cynamonem i posypać
śliwki. Odstawić na kwadrans. Piec w 200*C około 30 minut.