ßßß
            
        
Tradycyjne ciasto ze śliwkami, takie jak u babci. Pulchne, miękkie, pachnące cynamonem. Najlepsze ze szklanką mleka.*blaszka 24*24 cmSkładniki:450 g mąki80 g cukru15 g drożdży200 ml mleka1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru50 g masła2 małe jajka na wierzch:10 dużych czerwonych śliwekłyżeczka cynamonułyżeczka cukruW mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki. Śliwki pokroić na połówki, wyjąć pestki. Ułożyć na cieście skórką do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać śliwki. Odstawić na kwadrans. Piec w 200*C około 30 minut.