Wykonanie
            Chałka z kruszonką jest kolejnym wspomnieniem z dzieciństwa. Dziś pierwszy raz ją upiekłam sama i jak na pierwszy raz wyszła całkiem ładna i smaczna.

Składniki:25g suchych 
drożdży ( mogą być również świeże 
drożdże - 50g),550g 
mąki tortowej,1 łyżeczka 
soli,1/2 szklanki ciepłego 
mleka,5 łyżek ciepłej 
wody,1 duże 
jajko lub 2 małe,2 łyżki 
masła ( roztopionego ),5 czubatych łyżek 
cukru.Ponadto przygotować:
żółtko i 2 łyżki 
mleka ( razem wymieszać),kruszonka: 4łyżki 
mąki, 2 łyżki 
cukru, 2 łyżki 
masła - wymieszać i ewentualnie dosypywać 
mąki, tak by powstała krucha posypka, z grubszych grudek.Przygotowanie:Jeżeli wybór padł na świeże 
drożdże, to należy zrobić rozczyn ( 50g świeżych 
drożdży, 2 łyżeczki 
cukru, 200ml ciepłego 
mleka, 4 łyżeczki 
mąki pszennej - 
drożdże rozkruszyć, dodać do nich 
cukier, wymieszać, dodać ciepłe 
mleko, na koniec dodać przesianą 
mąkę. Rozetrzeć tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.).Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie ciasto i podzielić na pół.

W zależności od sposobu przekładania ciasta podzielić połówki na wymaganą ilość mniejszych kawałków.Ja zrobiłam 
chałki na dwa sposoby przekładania:1. Połówkę ciasta podzielić na cztery części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu.






2. Drugą połówkę ciasta podzielić na pięć części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu.






Zaplecione 
chałki położyć na blaszce, na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok.60min. do wyrośnięcia. W 
między czasie przygotować kruszonkę i 
żółtko z 
mlekiem do posmarowania 
chałki.Gdy 
chałki wyrosną posmarować 
żółtkiem i posypać kruszonką. Włożyć na ok.30min. do rozgrzanego piekarnika (ok.180 stopni).
Chałki do ostygnięcia wyłożyć na kratkę.

Smacznego!!!