ßßß Cookit - przepis na Yourkowe rogaliki...

Yourkowe rogaliki...

nazwa

Wykonanie

Rogaliki, pierożki...
każdy może nazwać je jak chce ;)
Miały być rogaliki ale wyglądem bardziej przypominają pierożki. Przepis z "Kuchni Polskiej" trochę zmodyfikowany. Pierwszy raz upiekłam je jakiś rok temu, ale od tamtej pory wychodzą mi coraz lepsze i w coraz to innych mniej lub bardziej rogalikowych kształtach ;)
Zdjęcia które Wam prezentuję są z mojego pierwszego razu.
Co będzie nam potrzebne:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 zółtko
5 dag drożdzy
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
Nadzienie:
to już zależy od waszej fantazji - mogą być jakiekolwiek powidła, drzemy albo cząstki ulubionych owoców. Można również dodać ser ;)
Sposób przyrządzenia :
Przesiewamy mąkę, dodajemy tłuszcz i jajko po czym siekamy na piasek .
Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i szczyptę soli, mieszamy i wlewamy do mąki.
Ciasto zagniatamy formując kulę którą wkładamy do naczynia z zimną wodą, gdy kula wypłynie przekładamy ją na stolncę wysypaną mąką.
Dla wygody dzielimy na dwie części, rozwałkować na grubość 1 centymetra i dzielimy na 8 części. Nakładamy nadzienie i formujemy rogaliki, albo co nam tam do głowy przyjdzie hehehe....
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, smarujemy rozbełtanym żółtkiem wymieszanym z wodą, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Można posypać cukrem pudrem ;)
Rogaliki są wyśmienite, nawet te moje pierwsze były zjadliwe i szybko zniknęły ze stołu :)
Żeby zabrać sobie do pracy musiałam odłożyć i schować przed łasuchami ;)
Z całego serca mogę Wam ten przepis polecić, jest sprawdzony, dość łatwy w przyrządzeniu i naprawdę pobudza kubki smakowe... a jak idealnie smakują z poranną kawą w towarzystwie psiapsiółek ;)
Yourii i Fiordy
Źródło:http://fiordywkuchni.blogspot.com/2013/08/yourkowe-rogaliki.html