Wykonanie
Rogaliki, pierożki...każdy może nazwać je jak chce ;)Miały być rogaliki ale wyglądem bardziej przypominają pierożki. Przepis z "Kuchni Polskiej" trochę zmodyfikowany. Pierwszy raz upiekłam je jakiś rok temu, ale od tamtej
pory wychodzą mi coraz lepsze i w coraz to innych mniej lub bardziej rogalikowych kształtach ;)Zdjęcia które Wam prezentuję są z mojego pierwszego razu.Co będzie nam potrzebne:1/2 kg
mąki1 kostka
masła1
jajko1
zółtko5 dag
drożdzy1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
mlekaNadzienie:to już zależy od waszej fantazji - mogą być jakiekolwiek powidła, drzemy albo cząstki ulubionych
owoców. Można również dodać
ser ;)
Sposób przyrządzenia :Przesiewamy
mąkę, dodajemy tłuszcz i
jajko po czym siekamy na piasek .Do letniego
mleka dodajemy
drożdże,
cukier i szczyptę
soli, mieszamy i wlewamy do
mąki.Ciasto zagniatamy formując kulę którą wkładamy do naczynia z zimną
wodą, gdy kula wypłynie przekładamy ją na stolncę wysypaną
mąką.
Dla wygody dzielimy na dwie części, rozwałkować na grubość 1 centymetra i dzielimy na 8 części. Nakładamy nadzienie i formujemy rogaliki, albo co nam tam do głowy przyjdzie hehehe....Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, smarujemy rozbełtanym
żółtkiem wymieszanym z
wodą, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.Można posypać
cukrem pudrem ;)
Rogaliki są wyśmienite, nawet te moje pierwsze były zjadliwe i szybko zniknęły ze stołu :)Żeby zabrać sobie do pracy musiałam odłożyć i schować przed łasuchami ;)Z całego
serca mogę Wam ten przepis polecić, jest sprawdzony, dość łatwy w przyrządzeniu i naprawdę pobudza
kubki smakowe... a jak idealnie smakują z poranną
kawą w towarzystwie psiapsiółek ;)Yourii i Fiordy