Wykonanie
To teraz dla odmiany coś słodkiego. Ze składnikiem, z którym niektórzy z nas nie wyobrażają sobie wielu dań. Sama woń tej
przyprawy wzbudza nas apetyt do skosztowania jej a potrawom nadaje idealny smak i zapach. Jednak jedzenie tej
przyprawy nie jest łatwe, wręcz niemożliwe. Jeśli ktoś próbował to może śmiało powiedzieć, że zjedzenie samego
cynamonu jest nie wykonalne
Składniki:- pół kilograma
mąki- 8 łyżek
cukru- 2 całe
jajka plus 1
żółtko- szczypta
soli- pół szklanki
mleka- 45 g
drożdży- 10 łyżek rozpuszczonego
masłaPrzygotowanie:
Mleko grzejemy (nie gotujemy), wrzucamy
drożdże i łyżkę
cukru. Całość mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę, następnie wlewamy
mleko z
drożdżami, dodajemy szczyptę
soli,
jajka, 7 łyżek
masła i 6 łyżek
cukru. Wszystko mieszamy, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto nam podrosło wyrabiamy je jeszcze raz i wałkujemy na kształt prostokąta. Ciasto smarujemy stopionym
masłem, posypujemy
cukrem i
cynamonem. Zwijamy w rulonik, kroimy na plastry około centymetrowe. Układamy na brytwance i pieczemy około 25 minut, aż się zarumieniąSmacznego:)