ßßß
Składniki:- pół kilograma mąki- 8 łyżek cukru- 2 całe jajka plus 1 żółtko- szczypta soli- pół szklanki mleka- 45 g drożdży- 10 łyżek rozpuszczonego masłaPrzygotowanie:Mleko grzejemy (nie gotujemy), wrzucamy drożdże i łyżkę cukru. Całość mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, następnie wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy szczyptę soli, jajka, 7 łyżek masła i 6 łyżek cukru. Wszystko mieszamy, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto nam podrosło wyrabiamy je jeszcze raz i wałkujemy na kształt prostokąta. Ciasto smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w rulonik, kroimy na plastry około centymetrowe. Układamy na brytwance i pieczemy około 25 minut, aż się zarumieniąSmacznego:)