ßßß Cookit - przepis na Baba piegowata

Baba piegowata

nazwa

Wykonanie

Drożdżowa, piegowata - z nasionami chia.
Składniki:
-4 szklanki mąki
-8 łyżek cukru
-300 ml ciepłego mleka
-2/3 szklanki zimnego mleka do zalania nasion
-5 dkg drożdży
-7 dkg masła
-1/2 szklanki nasion chia
-4 żółtka i jedno całe jajko
-szczypta soli
-aromat
Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy
do spęcznienia na ok. 2-3 godziny.
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru.
Dolewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.
Dodajemy aromat, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn,
pozostałe mleko, nasiona chia i mieszamy.
Stopniowo dosypujemy 2 szklanki mąki i mieszamy.
Dosypujemy pozostałą mąkę,
wyrabiamy ręką, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:
Przekładamy do dużej (26 cm), natłuszczonej formy z kominem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy ok. 40 minut.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/03/baba-piegowata.html