Wykonanie
Drożdżowa, piegowata - z nasionami chia.Składniki:-4 szklanki
mąki-8 łyżek
cukru-300 ml ciepłego
mleka-2/3 szklanki zimnego
mleka do zalania nasion-5 dkg
drożdży-7 dkg
masła-1/2 szklanki nasion chia-4
żółtka i jedno całe
jajko-szczypta
soli-aromat
Nasiona chia zalewamy zimnym
mlekiem i odstawiamydo spęcznienia na ok. 2-3 godziny.
Drożdże rozcieramy z łyżką
cukru.
Dolewamy 1/3 szklanki ciepłego
mleka, 3 łyżki
mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem.
Dodajemy aromat, szczyptę
soli, wyrośnięty rozczyn,pozostałe
mleko, nasiona chia i mieszamy.
Stopniowo dosypujemy 2 szklanki
mąki i mieszamy.
Dosypujemy pozostałą
mąkę,wyrabiamy ręką, na koniec dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:
Przekładamy do dużej (26 cm), natłuszczonej formy z kominem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Nacinamy, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy ok. 40 minut.
Po wystudzeniu możemy posypać
cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Smacznego!