Wykonanie
Z wierzchu chrupiąca skórka , wewnątrz ciepłe, delikatne ciasto , na którym topi się
masło -
śniadaniowy przysmak wart zachodu...Tak przeczytałam przy przepisie na te brioszki i tak faktycznie było...chrupiące z wierzchu , a wewnątrz delikatne...posmarowane
masełkiem albo
kremem czekoladowym ..pycha.0,5 kg
mąki3 dkg
drożdży1 łyżeczka
cukru3 łyżki ciepłego
mleka20 dkg
masła4
jajka1/2 łyżeczki
soli2
żółtkamasło do smarowania foremek
Mąkę wsypać do miski, formując w środku zagłębienie.
Drożdże pokruszyć, wymieszać z
mlekiem,
cukrem oraz niewielką ilością
mąki z miski i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do
mąki i wraz z
jajkami,
solą i
drożdżami i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie rosnąć i łatwo odchodzić od miski. Postawić pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 20 równych kawałków, a każdy z nich jeszcze raz w stosunku 2/3 do 1/3. Kawałki ciasta układać na posypanej
mąką stolnicy i uformować z nich kule dłonią posypaną
mąką.Foremki natłuścić
masłem i umieścić w nich większe kule. W środku każdej z nich wycisnąć małe zagłębienie, umieścić w nim mniejszą kulkę i lekko przygnieść. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzać do 220 o C. Brioszki posmarować
żółtkiem. Piec 15-20 minut.