Wykonanie
            
Z wierzchu chrupiąca skórka , wewnątrz ciepłe, delikatne ciasto , na którym topi się 
masło - 
śniadaniowy przysmak wart zachodu...Tak przeczytałam przy przepisie na te brioszki i tak faktycznie było...chrupiące z wierzchu , a wewnątrz delikatne...posmarowane 
masełkiem albo 
kremem czekoladowym ..pycha.0,5 kg 
mąki3 dkg 
drożdży1 łyżeczka 
cukru3 łyżki ciepłego 
mleka20 dkg 
masła4 
jajka1/2 łyżeczki 
soli2 
żółtkamasło do smarowania foremek
Mąkę wsypać do miski, formując w środku zagłębienie. 
Drożdże pokruszyć, wymieszać z 
mlekiem, 
cukrem oraz niewielką ilością 
mąki z miski i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 
Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do 
mąki i wraz z 
jajkami, 
solą i 
drożdżami i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie rosnąć i łatwo odchodzić od miski. Postawić pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 20 równych kawałków, a każdy z nich jeszcze raz w stosunku 2/3 do 1/3. Kawałki ciasta układać na posypanej 
mąką stolnicy i uformować z nich kule dłonią posypaną 
mąką.Foremki natłuścić 
masłem i umieścić w nich większe kule. W środku każdej z nich wycisnąć małe zagłębienie, umieścić w nim mniejszą kulkę i lekko przygnieść. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzać do 220 o C. Brioszki posmarować 
żółtkiem. Piec 15-20 minut.
