Wykonanie
Kiedy zaczyna się sezon
jagodowy, na moim
stole, w pierwszej kolejnościgoszczą pierogi z
jagodami.
Potem koniecznie muszą być bułeczki
drożdżowe.Niewielkie, na dwa, trzy kęsy.Ich obecność w mojej kuchni to niewątpliwy znak, że lato na dobre się zaczęło.
Składniki:3 szklanki
mąki5 dkg
drożdży5 łyżek
cukru2
jajka2
żółtkaszczypta
soli1/2 szklanki
mleka1/2 kostki
masłaWykonanie:
Mleko podgrzać. Roztopić w nim
masło. Kiedy mieszanina będzie lekko ciepła dodać
drożdże.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę.Do miski wsypać przesianą
mąkę. Dodać ubite
jajka i
mleko z
masłem i
drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyroścnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, przenieść na stolnicę i lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1,5 cm). Szklanką wycinać kółka. Na środekwykładać łyżeczkę
jagód i pół łyżeczki
cukru. Skleić i formować bułeczki. Ułożyć na blaszce i poczekać, aż trochę podrosną. Posmarować po wierzchupozostałym
białkiem. Piec w temp. 175 st. do zrumienienia. Najlepiej smakują ciepłe, ze szklanką
mleka.