ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z jagodami

Bułeczki z jagodami

nazwa

Wykonanie

Kiedy zaczyna się sezon jagodowy, na moim stole, w pierwszej kolejności
goszczą pierogi z jagodami. Potem koniecznie muszą być bułeczki drożdżowe.
Niewielkie, na dwa, trzy kęsy.
Ich obecność w mojej kuchni to niewątpliwy znak, że lato na dobre się zaczęło.
Składniki:
3 szklanki mąki
5 dkg drożdży
5 łyżek cukru
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Roztopić w nim masło. Kiedy mieszanina będzie lekko ciepła dodać drożdże.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać ubite jajka i mleko z masłem i drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyroścnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, przenieść na stolnicę i lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1,5 cm). Szklanką wycinać kółka. Na środek
wykładać łyżeczkę jagód i pół łyżeczki cukru. Skleić i formować bułeczki. Ułożyć na blaszce i poczekać, aż trochę podrosną. Posmarować po wierzchu
pozostałym białkiem. Piec w temp. 175 st. do zrumienienia. Najlepiej smakują ciepłe, ze szklanką mleka.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/06/Buleczki-z-jagodami.html