ßßß Cookit - przepis na Zaproszenie do weekendowej piekarni 112

Zaproszenie do weekendowej piekarni 112

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu przypadł mi zaszczyt być gospodynią weekendowej piekarni .. Zastanawiałam się co Wam zaproponować i wybór padł na zawijane bułeczki maślane..
1 szkl. ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
3 szklanki mąki
3-4 dag świeżych drożdży
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka
Drożdże wsypać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników w dużej misce. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.Ciasto przełożyć na stolnice, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek . Placuszki smarować rozpuszczonym masłem [ można posypać makiem , sezamem,cukrem brązowym] i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształcie ślimaczka (koniec wcisnąć pod spod utworzonej bułeczki).Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Wierz również można posypać makiem lub sezamem.Piec około 12-16 minut, aż będą jasno złote.
Drugą moją propozycją są drożdżowe szyszki. Przepis ten znalazłam dawno .. nie pamiętam gdzie, ale dopiero teraz zdecydowałam się na wypróbowanie..
1/2 kg mąki
80g masła
20g drożdży
2 jaja
1 szklanka letniego mleka
4-5 łyżki cukru
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka mleka
Z drożdży , 1 łyżki cukru , 3 łyżek mąki i mleka zrobić rozczyn. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Dodać jajka ubite z resztą cukru i szczyptą soli , mąkę oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
Wyrobić ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia .Rwać kawałki ciasta i formować szyszki.Każdą od góry i boki ponacinać nożyczkami.Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec ok. 15 minut w 190 stopniach Można posypać cukrem pudrem.
Zapraszam do pieczenia..
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/zaproszenie-do-weekendowej-piekarni-112.html