Wykonanie
W tym tygodniu przypadł mi zaszczyt być gospodynią weekendowej piekarni .. Zastanawiałam się co Wam zaproponować i wybór padł na zawijane bułeczki maślane..1 szkl. ciepłego
mleka2 łyżki
masła1
jajko1 łyżka
cukru½ łyżeczki
soli3 szklanki
mąki3-4 dag świeżych
drożdży2 łyżki rozpuszczonego
masła1
jajko ubite z 2 łyżkami
mlekaDrożdże wsypać do ciepłego
mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
Masło rozpuścić i dodać razem z
mlekiem i
drożdżami do pozostałych składników w dużej misce. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.Ciasto przełożyć na stolnice, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek . Placuszki smarować rozpuszczonym
masłem [ można posypać
makiem ,
sezamem,
cukrem brązowym] i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształcie ślimaczka (koniec wcisnąć pod
spod utworzonej bułeczki).Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte bułeczki posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Wierz również można posypać
makiem lub
sezamem.Piec około 12-16 minut, aż będą jasno złote.Drugą moją propozycją są
drożdżowe szyszki. Przepis ten znalazłam dawno .. nie pamiętam gdzie, ale dopiero teraz zdecydowałam się na wypróbowanie..
1/2 kg
mąki80g
masła20g
drożdży2
jaja1 szklanka letniego
mleka4-5 łyżki
cukruszczypta
soli1
żółtko1 łyżka
mlekaZ
drożdży , 1 łyżki
cukru , 3 łyżek
mąki i
mleka zrobić rozczyn. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Dodać
jajka ubite z resztą
cukru i szczyptą
soli ,
mąkę oraz rozpuszczone i ostudzone
masło.Wyrobić ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia .Rwać kawałki ciasta i formować szyszki.Każdą od góry i boki ponacinać nożyczkami.Posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem.Piec ok. 15 minut w 190 stopniach Można posypać
cukrem pudrem.Zapraszam do pieczenia..