ßßß
Ciasto drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak babcia wypiekała jeszcze w kaflowym piecu dwie ogromne blachy tego ciasta. Z okazji zbliżających się świąt naszła mnie ochota na drożdżowe z makiem. Po pracy nie miałam sił na wypiek tradycyjnej strucli, dlatego postawiłam na drożdżowe zawijańce z makiem, czyli makowe drożdżówki. Smakują prawie jak strucla, a do tego są bardziej podzielne. Na drugi dzień można zabrać je do pracy i zjeść jako drugie śniadanie. Ja tak zrobiłam.Składniki:1/2 puszki gotowej masy makowej1 kg mąki0,5 litra mleka10 dag drożdży6 żółtek1 szklanka cukru12 łyżek masłaszczypta soli1 jajkoWykonanie:Masło roztopić w rondelku i przestudzić. Mleko lekko podgrzać. Odlać trochę do kubeczka, a resztę wlać do miski. W kubeczku z mlekiem rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru. Roztwór musi mieć konsystencję śmietany. Całość pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski z mlekiem dodać cukier, żółtka, roztopione masło, sól, wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Na końcu dodać mąkę. Wyrabiać starannie, aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Tak przygotowane ciasto drożdżowe nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 2 godziny w temperaturze pokojowej).Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić. Rozwałkować ciasto na prostokąt, rozsmarować na nim masę makową i zwinąć jak roladę. Pokroić ciasto na plastry o grubości około 3 cm. Gotowe plastry układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie rozsmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wystudzeniu polukrować i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.