Wykonanie
(Przepis - z małymi modyfikacjami - pochodzi z książki Carole Clements&Elizabeth Wolf-Cohen The French Recipe Cookbook)Składniki na 6-8 brioszek:20 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru kryształu2 łyżki ciepłego
mleka2
jajka200 g
mąkiduża szczypta
soli85 g świeżego
masłaDodatkowo:1
żółtko do smarowaniaPrzygotowanie:Foremki smarujemy
masłem. Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do temperatury 180 stopni.W miseczce sporządzamy rozczyn : świeże
drożdże rozcieramy z
cukrem, aż zaczną się rozpuszczać. Dodajemy ciepłe
mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z
solą, dodajemy wyrośnięte
drożdże i
jajka. Ucieramy, a następnie zagniatamy ręką do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski i od ręki. Wtedy stopniowo dodajemy pokrojone na kawałki miękkie
masło. Zagniatamy ręką tak długo, aż całe
masło zostanie wchłonięte przez ciasto.Powyższe czynności można również wykonać przy pomocy robota kuchennego.Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie nakłuwamy z wierzchu, a następnie chwilkę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części: z 3/4 formujemy kulki w wkładamy je do natłuszczonych foremek, a z pozostałej 1/4 kuleczki, które kładziemy na górze kulek większych. Brioszki odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Wówczas smarujemy je
żółtkiem ubitym z 2 łyżeczkami
wody i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Brioszki powinny nabrać złotego koloru i być rumiane.