ßßß Cookit - przepis na Małe brioche na śniadanie

Małe brioche na śniadanie

nazwa

Wykonanie

(Przepis - z małymi modyfikacjami - pochodzi z książki Carole Clements&Elizabeth Wolf-Cohen The French Recipe Cookbook)
Składniki na 6-8 brioszek:
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru kryształu
2 łyżki ciepłego mleka
2 jajka
200 g mąki
duża szczypta soli
85 g świeżego masła
Dodatkowo:
1 żółtko do smarowania
Przygotowanie:
Foremki smarujemy masłem. Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
W miseczce sporządzamy rozczyn : świeże drożdże rozcieramy z cukrem, aż zaczną się rozpuszczać. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Ucieramy, a następnie zagniatamy ręką do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski i od ręki. Wtedy stopniowo dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło. Zagniatamy ręką tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto.
Powyższe czynności można również wykonać przy pomocy robota kuchennego.
Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie nakłuwamy z wierzchu, a następnie chwilkę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części: z 3/4 formujemy kulki w wkładamy je do natłuszczonych foremek, a z pozostałej 1/4 kuleczki, które kładziemy na górze kulek większych. Brioszki odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Wówczas smarujemy je żółtkiem ubitym z 2 łyżeczkami wody i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Brioszki powinny nabrać złotego koloru i być rumiane.
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/male-brioche-na-sniadanie