ßßß
Składniki 12- 16 szt :1 opakowanie suchych drożdży6 niepełnych szklanek mąki tortowej1/4 szklanki ciepłej wody1 1/2 szklanki ciepłego mleka80 g rozpuszczonego masła1 jajko2 łyżki cukru2 łyżeczki soliDo ciepłej wody wsypujemy opakowanie drożdży i mieszamy, pozostawiamy przez około 5 minut. Do miski wlewamy mleko, rozpuszczone ( przestudzone) masło, jajko, mieszankę drożdży z wodą, szklankę mąki, cukier. Mieszamy, ja użyłam miksera, następnie dodajemy sól oraz pozostałą mąkę. Mieszamy , aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przekładamy do miseczki wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja zawsze lekko podgrzewam piekarnik i tam umieszczam miskę z ciastem) i czekamy, aż ciasto podwoi swoja objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto i formujemy z niego małe bułeczki. U mnie wyszło 12 bułek, ale dosyć sporawych. Uformowane placuszki wykładamy na blachą oprószoną mąką, jeszcze raz przykrywamy ściereczką i czekamy aż się napuszą. Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C .