ßßß
SKŁADNIKI:7 gram suchych drożdży100 ml ciepłej wody3 łyżki mleka (w temp. pokojowej)2 łyżki cukru600 ml mąki (3x200 ml filiżanka)1 duże jajko (w temp. pokojowej)1,5 łyżeczki soli3 łyżki miękkiego masła1 jajko2 łyżki wodySKŁADNIKI:Na początku przygotowujemy zaczyn: drożdże, cukier, ciepłą wodę i mleko mieszamy w szklanej misce i odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.W dużej misce mieszamy mąkę, masło i sól. Gdy powstaną maślano-mączne grudki dodajemy jajko oraz spieniony zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto do czasu aż będzie gładkie i jednolite (ok. 5 minut). Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odkładamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.Gdy ciasto urośnie dzielimy je na 6 części i każdą formujemy na kształt bułki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Znowu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.Gdy bułeczki urosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami wody - dzięki temu pięknie się zarumienią, możemy je posypać makiem, sezamem lub grubą solą - kto co woli. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopi C do czasu aż się zarumienią (ok. 20 minut). Smacznego!