ßßß
Witam!Chciałam dzisiaj zrobić coś czekoladowego z orzechami, ale jednak z piekarnika wyszła chałka. ;)Wbrew pozorom nie taki diabeł straszny jak go malują. ;p Jedyne co może sprawić trudności to zawijanie chałki, ale dla chcącego nic trudnego!Składniki:2 i 3/5 szklanki mąki 500 = 450gopakowanie suchych drożdży (8g)100 ml ciepłego mleka100 ml ciepłej wody2 łyżki roztopionego masła1 łyżeczka soli3 łyżki cukruSkładniki na kruszonkę:1/3 szklanki mąki2 łyżki cukru2 łyżki masłaExtra na wierzch:1 jajko1 łyżka mlekaPrzygotowanie:Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.Odstawiamy na 1.5h pod przykryciem.Zagniatamy ponownie.Rozdzielamy ciasto na 4 równe części.Robimy wałeczki z ciasta.Formujemy chałkę.Odstawiamy na 30 minut.Przygotowujemy kruszonkę - muszą powstać grudki.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem chałkę.Posypujemy kruszonką.Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.Smacznego! ;)