Wykonanie
Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki drożdżowej. Odkąd pamiętam piekła ją moja Mama, a później robiłam to już ja sama.Składniki;10 dkg świeżych
drożdży1 szklanka
cukru8
żółtek1,5 szklanki
mleka, lekko ciepłego200g
masła1 kg
mąki1
cukier waniliowy1 kieliszek
rumuduża garść
rodzynekszczypta
soliWykonanie;
Cukier i
żółtka utrzyj na kogel-
mogel.
Masło rozpuścić w ciepłym
mleku.
Drożdże włóż do dużej miski i zalej je
mlekiem z
masłem.Dodaj wszystkie składniki i UWAGA – nie mieszaj ich, ale przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny.Wyrób gładkie ciasto i odstaw pod przykrycie na 30 min, żeby urosło.Przełóż do wysmarowanych
masłem foremek i odstaw na 20-30 minut, by ponownie wyrosło.Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz przez ok. 1 godzinę.
żródło / http://agnieszkamaciag.pl/