Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
żółtka 2 sztuk
orzechy 50 gramów
rodzyki 50 gramów
drożdże 20 gramów
masło 3 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
sól według uznania
cukier waniliowy 1 sztuk
mleko według uznaniatłuszcz według uznaniaWykonanie:
Mąkę przesiać,
jajka umyć, oddzielić
żółtka.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką
cukru, rozprowadzić
mlekiem, pozostawić w cieple na kilka minut. Dodać przesianą
mąkę, szczyptę
soli,
żółtka i stopione lecz nie gorące
masło z
oliwą oraz kilka łyżek
mleka, wyrobić dokładnie. Dodać umyte
rodzynki oraz posiekane
orzechy i
cukier waniliowy. Wymieszać. Można ponadto dodać 1 łyżkę posiekanej usmażonej
skórki pomarańczowej. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy i pozostawić do wystygnięcia, piec w temperaturze 180 stopni C.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: