ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówżółtka 2 sztukorzechy 50 gramówrodzyki 50 gramówdrożdże 20 gramówmasło 3 łyżek stołowycholiwa 1 łyżek deserowychcukier 0,5 szklaneksól według uznaniacukier waniliowy 1 sztukmleko według uznaniatłuszcz według uznaniaWykonanie:Mąkę przesiać, jajka umyć, oddzielić żółtka. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić mlekiem, pozostawić w cieple na kilka minut. Dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, żółtka i stopione lecz nie gorące masło z oliwą oraz kilka łyżek mleka, wyrobić dokładnie. Dodać umyte rodzynki oraz posiekane orzechy i cukier waniliowy. Wymieszać. Można ponadto dodać 1 łyżkę posiekanej usmażonej skórki pomarańczowej. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy i pozostawić do wystygnięcia, piec w temperaturze 180 stopni C.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: