Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
drożdże 20 gramów
mleko 125 mililitrów
masło 20 gramów
cukier 50 gramów
żółtka 1 sztuk
lukier kolorowy według uznaniaWykonanie:
Drożdże wymieszać z letnim
mlekiem, połączyć z
mąką,
masłem,
cukrem i wyrobić na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce, gdy podwoi swą objętość, to ponownie zagnieść na stolnicy i formować z niego cienkie szpiczaste paluszki długości 15 cm.
Żółtko roztrzepać z
wodą i posmarować paluszki. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Kolorowym lukrem porysować wzory. Paluszki można też ozdobić kolorową posypką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPowyżej 1 rokuKomentarze:Autor: FloressData: 2008-12-19SuperAutor: edl26Data: 2008-12-12apetycznie wyglądająDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: