Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 30g świeżych
drożdży- 2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej- 1/3 szklanki
cukru- 1/3 szklanki
mleka- 1/3 kostki
masła- 1
jajko*na nadzienie- 250g
białego sera mielonego- 3 łyżki
cukru- 1
jajko- 1 op.
cukru waniliowego- 1/3 szklanki
rodzynek*dodatkowo- 2 łyżki
masła-
lukierSposób przygotowania:1.
Drożdże rozrabiamy w letnim
mleku. Następnie dodajemy je do reszty składników na ciasto.2. Ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.3.
Ser mieszamy z
jajkiem i
cukrami. Na końcu dodajemy
rodzynki wcześniej zaparzone, mieszamy.4. Ciasto rozwałkowujemy na płat o wymiarach 40x30 cm, po czym wykładamy na niego
serowe nadzienie. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego
boku i kroimy na 12 części. Każdy kawałek kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką, lekko dłonią spłaszczamy.5. Na końcu zawijańce smarujemy roztopionymi 2 łyżkami
masła. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu lukrujemy.