Wykonanie
            


SKŁADNIKI500 g 
mąki pszennej100 g 
masła0,5 szklanki 
cukrucukier waniliowy50 g 
drożdży1 łyżeczka 
cukru1 szklanka 
mleka1 
jajkoJAK TO ZROBIĆZaczynamy od zrobienia rozczynu. 
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką 
cukru i odrobiną ciepłego 
mleka.
Mąkę przesiewamy, w środku robimy dołek, wlewamy do niego rozrobione 
drożdże. Delikatnie zagarniamy 
mąkę do rozczynu aż powstanie gęsta 
śmietana.Odstawiamy w ciepłe miejsce aż 
drożdże podrosną, a później opadną. W tym czasie podgrzewamy 
mleko z 
masłem i 
cukrem UWAGA! Bardzo mały gaz, nie możemy przegrzać!Gdy 
drożdże opadną wlewamy rozpuszczone 
masło i 
cukier do miski z 
mąką i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki, aż będzie jednolite i lśniące. W razie potrzeby dodajemy trochę 
mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 30-45 minut.Jak ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na trzy części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki.Smarujemy 
dżemem / 
marmoladą / powidłami / masą 
makową / nutellą wg upodobań (moje dzieci uwielbiają z nutellą) zawijamy w roladę i tniemy na kawałki o szerokości 2-3 cm, układamy a blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawiamy na 10 minut.
Jajko rozbełtujemy, smarujemy drożdżówki, posypujemy 
cukrem perlistym (jak w moim przypadku) / grubym 
cukrem / kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor.


