ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe kwiaty z kakao lub cynamonem

Drożdżowe kwiaty z kakao lub cynamonem

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe lubię i ostatnio często u mnie gości. Tym razem nie z truskawkami, choć spodziewajcie się długiego tygodnia tylko z nimi, a z kakao i cynamonem. Czujecie już ten zapach? Drożdżówka jest dobra na wszystko!
Składniki :
* 400 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła
* 2 jajka
* pół kostki drożdży
* 175 ml ciepłego mleka
* cukier waniliowy
Przygotowanie :
Z drożdży, cukru, mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą rozwałkować. Na jednym kawałku można położyć kawałki masła, posypać cukrem oraz kakao albo cynamonem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Nakroić ciasto, skręcić kawałki ciasta tak by utworzył się kwiat.. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Nie mam niestety zdjęć jak skręcałam te kwiatki, ale przy następnej okazji na pewno dodam.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/06/drozdzowe-kwiaty-z-kakao-lub-cynamonem.html