Wykonanie
Ciasto drożdżowe lubię i ostatnio często u mnie gości. Tym razem nie z
truskawkami, choć spodziewajcie się długiego tygodnia tylko z nimi, a z
kakao i
cynamonem. Czujecie już ten zapach? Drożdżówka jest dobra na wszystko!
Składniki :* 400 g
mąki pszennej* 50 g
cukru* 50 g
masła* 2
jajka* pół kostki
drożdży* 175 ml ciepłego
mleka*
cukier waniliowyPrzygotowanie :Z
drożdży,
cukru,
mleka i łyżki
mąki przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia.
Mąkę wymieszać z
jajkami, zaczynem. Dodać
cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać
masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą rozwałkować. Na jednym kawałku można położyć kawałki
masła, posypać
cukrem oraz
kakao albo
cynamonem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Nakroić ciasto, skręcić kawałki ciasta tak by utworzył się kwiat.. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Nie mam niestety zdjęć jak skręcałam te kwiatki, ale przy następnej okazji na pewno dodam.