ßßß
            
        
Składniki750g mąki70g drożdży3/4 szkl cukru1,5 szkl mleka1 łyżeczka wanilii2 jajka3 żółtka100g roztopionego wystudzonego masła1/2 łyżeczki soliNa budyń1 szkl mleka3/4 szkl cukru1 łyżeczka wanilii3 żółtka2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanejLukiercukier puderprzegotowana , wystudzona wodaaromat pomarańczowyDodatkowo150g gorzkiej czekoladyjajko do posmarowania bułeczekSposób przygotowaniaLetnie mleko przelać do misy miksera , dodać pokruszone drożdże , cukier , wanilię ,sól zmiksować , wbić jajka i żółtka , miksując wsypać mąkę , miksować aż mąka połączy się ze składnikami , następnie wlać masło , chwilę wszystko razem miksować ( około 10-15 minut ) . Gotowe ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięciaPrzygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią , do utartych dodać mąkę , mleko zmiksować , cały czas mieszając ugotować budyń , szczelnie przykryć , odstawić . Czekoladę pokroić na małe kawałkiWyrośnięte ciasto , podzielić na 3 części , wałkować prostokąty na grubość około 2 cm , smarować bydyniem , sypać pokrojoną czekoladą , składać dłuższym bokiem do dłuższego , kroić w kwadraty lub prostokątyBlachę wyłożyć papierem do pieczenia , układać bułeczki jedna obok drugiej , odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 30 minut w temp 175 *CSkładniki na lukier wymieszać, polać , bułeczki .

