Wykonanie
Puszyste
drożdżowe bułeczki nadziane
czekoladą i domowym
budyniem , który sprawia , że drożdżówki są mięciutkie, wilgotne i kremowe.
Składniki750g
mąki70g
drożdży3/4 szkl
cukru1,5 szkl
mleka1 łyżeczka
wanilii2
jajka3
żółtka100g roztopionego wystudzonego
masła1/2 łyżeczki
soliNa
budyń1 szkl
mleka3/4 szkl
cukru1 łyżeczka
wanilii3
żółtka2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanejLukiercukier puderprzegotowana , wystudzona
wodaaromat pomarańczowyDodatkowo150g
gorzkiej czekoladyjajko do posmarowania bułeczekSposób przygotowaniaLetnie
mleko przelać do misy miksera , dodać pokruszone
drożdże ,
cukier ,
wanilię ,
sól zmiksować , wbić
jajka i
żółtka , miksując wsypać
mąkę , miksować aż
mąka połączy się ze składnikami , następnie wlać
masło , chwilę wszystko razem miksować ( około 10-15 minut ) . Gotowe ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięciaPrzygotować
budyń.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
wanilią , do utartych dodać
mąkę ,
mleko zmiksować , cały czas mieszając ugotować
budyń , szczelnie przykryć , odstawić .
Czekoladę pokroić na małe kawałkiWyrośnięte ciasto , podzielić na 3 części , wałkować prostokąty na grubość około 2 cm , smarować
bydyniem , sypać pokrojoną
czekoladą , składać dłuższym
bokiem do dłuższego , kroić w kwadraty lub prostokątyBlachę wyłożyć papierem do pieczenia , układać bułeczki jedna obok drugiej , odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte smarować roztrzepanym
jajkiem , piec około 30 minut w temp 175 *CSkładniki na
lukier wymieszać, polać , bułeczki .