Wykonanie
Dzisiaj wielosmakowy przepis! Słodkie
ciasto drożdżowe z kwaśnymi
porzeczkami i
gorzką czekoladą. W formie pulchnych, mięciutkich bułeczek. I to zawijanych. Muszę przyznać, że jestem wielką fanką prostoty w kuchni i zawsze omijałam przepisy, które wymagałyby ode mnie trochę więcej pracy niż "wymieszaj, wyrób, zmiksuj". Coraz częściej jednak uświadamiam sobie, że efekt końcowy wynagradza mi tę odrobinę dodatkowej pracy włożonej w przygotowanie jakiegoś deseru. Tak było w przypadku tych bułeczek. Mogłam je tylko nadziać
czekoladą i
owocami, ale pokusiłam się o zrobienie rolady i jej pokrojenie, tak aby powstały ślimaczki. I muszę przyznać, że ogromną radość i satysfakcję sprawił mi widok, jak w trakcie pieczenia bułeczki zaczęły rosnąć i zetknęły się brzegami. A
potem nie mogłam się doczekać, aż oderwę jedną i skosztuję. Wiem, to tylko
drożdżowe bułeczki inaczej, ale dla mnie to w pewnym sensie duży sukces. Mała rzecz, a potrafi bardzo cieszyć.
(8 bułeczek w tortownicy o średnicy 25cm)Ciasto:15g świeżych
drożdży70g
cukru125ml
mleka (letniego)325g
mąki60g
masła (stopionego)1
jajko1/4 łyżeczki
soliNadzienie:3/4 szklanki
porzeczek1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
cukru8 kostek
gorzkiej czekolady (posiekanej)
Lukier:3 łyżki
cukru pudru1 łyżka ciepłej
wodyPrzygotować zaczyn - rozetrzeć
drożdże z łyżeczką
cukru, aż staną się płynne. Dodać 3 łyżeczki letniego
mleka, 1 łyżeczkę
mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż
drożdże zaczną pracować.Wymieszać pozostałą
mąkę z
solą i resztą
cukru. Dodać zaczyn, resztę
mleka,
jajko i stopione, przestudzone
masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Natłuścić miskę, włożyć do niej ciasto, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Czekoladę posiekać.
Porzeczki zasypać
cukrem,
mąką ziemniaczaną i wymieszać.Ciasto po wyrośnięciu przebić (uderzyć w nie pięścią, raz albo dwa
razy). Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1cm. Rozłożyć na cieście
porzeczki i
czekoladę. Zwinąć wzdłuż dłuższego
boku. Pokroić na 8 części, które układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut do ponownego napuszenia.Piec bułeczki w 200 stopniach przez 25 minut.Przygotować
lukier - wymieszać
cukier puder z ciepłą
wodą. Polać upieczone bułeczki.Smacznego!