Wykonanie
Poziom trudnościPrzepis zaczerpnięty z książki z 1972 roku „Kuchnia śląska”
pióra Emilii Kołder, znanej pasjonatki regionalnego gotowania. Emilia Kołder prowadziła na Śląsku Cieszyńskim
kursy gotowania, które kończyły się wystawą wypieków. Pierwsza książka – podręcznik dla kursantek – wydrukowano „na rotaprincie” w trzynieckiej hucie w 1956 roku. Druga książka „Kuchnia Śląska” została wydana przez wydawnictwo z Ostrawy w 1972 roku w sztywnej płóciennej okładce i była do nabycia w Polsce i w Czechosłowacji. Jestem właścicielką pierwszego wydania książki kucharskiej z daniami z Zaolzia. I właśnie z tej książki pochodzi przepis na „babkę na proszku”.Porcja na jedna babkęPrzepis oryginalnySkładniki:25 dkg
mąki grysikowej4
białka4
żółtka8 łyżek letniego
mleka6 dkg
masła lub
margaryny12 dkg
cukrupaczka
proszku do pieczeniatarta skórka z cytryny2 łyżki
mąki grysikowejtłuszcz do wysmarowania formy
tarta bułkacukier waniliowy do posypaniaSposób przygotowania:Formę babkową dobrze wysmarować tłuszczem i wysypać
tartą bułką. Na talerz przesiać 2 łyżki
mąki z
proszkiem do pieczenia.
Tłuszcz utrzeć do białości, dodać
cukier,
żółtka i
skórkę z cytryny; ucierać razem 15 minut łyżką drewnianą (warząchwią). Następnie dodać
mąkę (25 dkg),
mleko i wyrobić pulchne ciasto.
Pod koniec włożyć pianę z
białek i mieszać bardzo powoli dodając
mąkę z proszkiem.
Ciasto włożyć do formy i piec 45 minut.
Upieczoną babkę pozostawić na 15 minut w formie, następnie wyjąć i posypać
cukrem waniliowym.Wyczytałam, że
mąka grysikowa to po prostu krupczatka. Proponuję jednak wymieszać krupczatkę ze zwykłą, gładką
mąką pół na pół, ponieważ tekstura babki z samej krupczatki jest zbyt ziarnista. Zarówno do ciasta jak i do wysmarowania formy użyłam
masła . Do ucierania ciasta użyłam miksera, a nie drewnianej łyżki. Niestety wpadłam na pomysł, aby upiec babkę w piekarniku z termoobiegiem, razem z malutką babeczką do święconki.
No i duża babka z jednej strony nie wyrosła, po prostu wyszła krzywa jak wieża w Pizie.
Zalecam pieczenie w piekarniku z tradycyjnym grzaniem od dołu i z góry w temperaturze 180°C.Smacznego!