Wykonanie
W tym roku nie miałam czasu na przygotowania do tegorocznych Świąt. Wszystko robię na ostatnią chwilę. N ie mogło zabraknąć amoniaczków, które moja babcia robiła każdego roku. Do dzisiaj pamiętam okres okołoświąteczny, babcię siadającą wieczorem z
kubkiem ciepłego
mleka i talerzykiem
ciasteczek:-) Przynajmniej tak można ożywić wspomnienia:-) Moja córcia ma ten sam zwyczaj i mam nadzieję, że Ona również będzie kiedyś piekła przed świętami Bożego Narodzenia amoniaczki.Składniki:1 kg
mąki,1 kostka
masła,1 kostka
margaryny,1 szklanka
cukru,7
żółtek,1
cukier waniliowy,0,5 szkl. letniego
mleka,1 łyżka
amoniaku spożywczego,
cukier i
białka do posmarowania wierzchu.Przygotowanie:
Masło i
margarynę utrzeć z
cukrem, wbijając ż
ółtka. W
mleku rozpuścić
amoniak, dodać do ciasta wszystkie składniki . Podsypując
mąkę rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrajać
ciasteczka gotowymi formami, ewentualnie szklanką. Smarować roztrzepanym
białkiem i maczać w cukrze. Wstawić do gorącego piekarnika o temp 180 stopniach, piec kilka minut. Wyciągać jeszcze blade lub leciutko zarumienione. Odłożyć do ostygnięcia, następnie zapakować do pojemników. Ciasta starczy na bardzo dużo
ciasteczek, można spokojnie wziąć pół porcji.