Wykonanie
Amoniaczki jest to mój bestseller jeśli chodzi o święta Bożego Narodzenia. Od wielu wielu lat w mojej rodzinie zajmują pierwsze miejsce na liście ciast robionych na święta. Niby zwykłe
ciasteczka a jednak coś niezwykłego wyróżnia je z pośród tak wielu innych. Przepis jest z "zeszytu" mojej babci, w którym jest masa pysznych ciast. Jest w 100% sprawdzony więc możecie korzystać śmiało bez zastanowienia. To co ? Do dzieła bo do świąt już mało czasu :).Składniki:4 szklanki
mąki (1/2 kg),100 g
masła,50 g
cukru,2 1/2 dkg
amoniaku,1/2 paczuszki
cukru waniliowego.3
jajka,5 łyżek
mleka,Na stolnicy umieszczamy wszystkie produkty oprócz
amoniaku i
mleka.
Mleko gotujemy i rozpuszczamy
amoniak, który dodajemy następnie do reszty składników. Wszystkie składniki zagniatamy na tradycyjne ciasto i wyrabiamy*. Po wyrobieniu ciasta formujemy w kulę i wkładamy na 1h do lodówki.* jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć możemy dodać troszkę
śmietany (18%).Wierzch
ciasteczek:2
białka,
cukier kryształki, (pół miski)Po 1h wyciągamy ciasto, wałkujemy na 4 mm i wycinamy ulubione kształty. Następnie moczymy w roztrzepanych
białka z jednej strony a następnie w cukrze i na blachę. Pieczemy w 180°C przez 15 minut do złotego koloru.Smacznego :)