Wykonanie
Muszę przyznać, że nie przepadam za makowcem. Jednak prostota wykonania tego wypieku zachęciła mnie do przetestowania tego ciasta. Efekt bardziej niż zadowalający :-) polecam...Składniki:2 łyżki
masła2 łyżki
bułki tartej2 szkl.
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczenia25 dag
masła4
żółtka4
białka1 i 1/2 szkl.
cukrumasa makowa z puszkiWykonanie:
Żółtka wymieszać z
mąką, proszkiem do piecz. i
masłem. Zagnieść kruche ciasto.
Białka ubić, pod koniec dodać
cukier.Wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą blachę i wykleić
ciastem. Wyłożyć na nią masę
makową i pokryć ubitą pianą.Piec ok. 1 godz. w 170 st.C. Pod koniec przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, by
beza się nie spaliła.Smacznego :-)