ßßß Cookit - przepis na Babka z białek

Babka z białek

nazwa

Wykonanie

Zostało mi dość sporo białek w zamrażalniku i czas najwyższy trzeba było je wykorzystać. Padło na babkę. Babeczka delikatna, puszysta, wilgotna. Rozpływa się w ustach. Także jeśli macie nadmiar białek gorąco polecam. Przepis znalazłam tutaj .
Składniki :
3 szklanki mąki ( ja swoją przesiałam )
7 białek
1 szklanka cukru
250 g stopionego masła
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy ( 16 g )
skórka z cytryny ( u mnie aromat cytrynowy )
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodajemy cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut ( ja aż tak długo nie ubijałam, tylko do momentu aż była dobrze sztywna ). Cały czas miksując dodajemy mleko, masło i mąkę. Na koniec cukier waniliowy i skórkę z cytryny lub aromat. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą.
Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równamy wierzch. Pieczemy w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
żółty
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/11/Babka-z-bialek.html