Wykonanie
Zostało mi dość sporo
białek w zamrażalniku i czas najwyższy trzeba było je wykorzystać. Padło na babkę. Babeczka delikatna, puszysta, wilgotna. Rozpływa się w ustach. Także jeśli macie nadmiar
białek gorąco polecam. Przepis znalazłam tutaj .
Składniki :3 szklanki
mąki ( ja swoją przesiałam )7
białek1 szklanka
cukru250 g stopionego
masła3/4 szklanki ciepłego
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy ( 16 g )
skórka z cytryny ( u mnie
aromat cytrynowy )
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodajemy
cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut ( ja aż tak długo nie ubijałam, tylko do momentu aż była dobrze sztywna ). Cały czas miksując dodajemy
mleko,
masło i
mąkę. Na koniec
cukier waniliowy i
skórkę z cytryny lub aromat. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą.Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Równamy wierzch. Pieczemy w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)żółty