ßßß Cookit - przepis na cytrynowa babka na białkach.^^

cytrynowa babka na białkach.^^

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy w życiu zrobiłam babkę. Prawdziwą babkę, w prawdziwej formie na babkę - z białek, które ostały się po "tłusto-czwartkowych" pączkach. Na białka "po-faworkowe" przyjdzie jeszcze czas^^
Na życzenie podaję zmodyfikowany przeze mnie przepis za autorką bloga autorką tego bloga .
Składniki to:
10 białek
1 1/2 szklanki mąki dowolnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanka cukru (ja użyłam cukru pudru)
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g tłuszczu (w przepisie była to margaryna, ja dałam masło)
Dodałam jeszcze prawie całą buteleczkę aromatu cytrynowego i tartą skórkę z cytryny.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Masło stopiłam i wystudziłam. Białka ubiłam na sztywną pianę, razem z cukrem pudrem i waniliowym. Powoli - do ciągle mieszającego miksera - wlewałam tłuszcz. Po zmniejszeniu obrotów dodawałam po łyżce mąki z proszkiem, na koniec wlałam aromat i skórkę cytryny.
Piekłam około 45 minut, w temp. 175 stopni C.
Źródło:http://dziendobryagatko.blogspot.com/2013/02/cytrynowa-babka-na-biakach.html