Wykonanie
Ciasto mimo, że wymaga trochę nakładu pracy, to jednak jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Niby nie ma w nim nic takiego, a smakuje bardzo dobrze.
Słodycz spowodowaną powidłami i ubitą pianą, przełamuje krem, który łączy dwa ciasta ze sobą. Spróbujcie a polubicie ;)
Co potrzebujemy:Ciasto4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru1,5 kostki
masła6
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyPiana6
białek1 szklanka
cukruKrem budyniowy0,5 l
mlekakostka
margaryny (może być też
masło)3/4 szklanki
cukru2 czubate łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki kartoflanki+powidła +200g
orzechów* podane składniki wystarczają na blaszkę 25x36 cm1. Podane składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie części i wykładamy na blaszki (zwykłej wielkości). Oba ciasta przesmarowujemy powidłami. Ubijamy
białka i do ubitej piany dosypujemy
cukier. Miksujemy, aż
cukier sie rozpuści, a następnie wykładamy na dwie blachy. Drobno posiekane
orzechy wysypujemy na pianę. Ciasta pieczemy w 180 stopniach, przez około 30 - 40 minut. Sprawdzamy kiedy ciasto będzie dobre.2. Przygotowujemy krem budyniowy. 250 ml
mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z
cukrem i
mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się
mleka i cały czas mieszamy, aż
zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.3. Gdy ciasta przestygną, na jedno z nich wykładamy krem budyniowy. Przykrywamy drugim
ciastem.SMACZNEGO