Wykonanie
Po ostatnim wpisie, w którym prezentowałam babkę wspominałam, że w zeszycie mamy znalazłam dwie receptury. Dziś
pora na drugą. Czym się różnią? Głównie mniejszą ilością
jajek oraz innymi proporcjami poszczególnych składników. Całość jednokolorowa i polana na wierzchu odrobiną lukru, pycha!Składniki :350 gram
mąki180 gram
cukru +
cukier waniliowy (małe opakowanie)15 dkg
masła250 ml
mleka3
jajka4 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniatrochę
margaryny do wysmarowania formy i
bułki tartej do podsypaniaopcjonalnie opakowanie lukru do polania lub po prostu
cukier puderMasło ucieramy z
cukrem, wbijamy
żółtka i wyrabiamy masę.
Następnie sypiemy po trochu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym dolewając również po trochu
mleka – cały czas wyrabiamy masę łyżką.
Ubijamy pianę z
białek na sztywno i dodajemy do całości. Delikatnie mieszamy by połączyły się ze sobą.
Formę smarujemy odrobiną
margaryny i podsypujemy
bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-16’C i pieczemy około 50 minut.
Ostudzoną babkę wyciągamy z formy i albo posypujemy ją
cukrem pudrem albo lukrem wg. instrukcji na opakowaniu.
Nie ma to jak świeżutka domowa babka
BettySzczęśliwa mężatka i mama Zuzi. Gotuję, bo lubię! Mam nadzieję, że moje wpisy zainspirują cię do kuchennych eksperymentów. Zobacz również mój profil Beata Filak na Google+