ßßß
Składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowywęgierek ile wlezie (wedle uznania)puder do posypaniabułka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać wraz z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki. (Kawałki według uznania. Mogą to być to połówki, jak i ćwiartki).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać byłką.Ciasto podzielić na dwie części.Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta.Do piekarnika i piec ok. 50 min. Do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem.Smacznego :)