Wykonanie
W czasach „przeddzieciowych” wydawało mi się, że to, czy córeczka okaże się „małą miss” czy chłopczycą, zależy tylko od wychowania, bo moja mama mnie nie stroiła w sukieneczki, nie robiła mi dziewczęcych fryzurek i sama się nie malowała, toteż ja tych umiejętności do dziś nie posiadłam. Zaplecenie warkocza dobieranego mnie przerasta, ręce mi omdlewają, zaczynam się zalewać
potem, czerwienieć na twarzy i przeklinać pod nosem. Kończy się na tym, że włosy zbieram gumką w zwykły koński ogon. Prędzej też sobie wydłubię oko niż zrobię w miarę równą kreskę eyelinerem. Jestem też mistrzynią w kupowaniu sobie ubrań, które nie pasują do niczego, co już mam – posiadam więc pełną szafę i nie mam w czym chodzić. Gdy mam się elegancko ubrać, wpadam w panikę.Prawie dwuletnia Panna Grymaśna ku mojemu nieustannemu zdziwieniu to prawdziwa mała dama – już interesuje się
modą i makijażem. Piszczy z radości, kiedy widzi pomalowane paznokcie. Oczy jej się świecą, gdy wyjmuję dla niej sukienkę. Jedną z jej ulubionych rozrywek jest wyrzucanie na podłogę wszystkich swoich ubrań z komody i zakładanie ich na siebie w dowolnych kombinacjach. Zdarza jej się ryczeć z wściekłości, bo rajstopki nie chcą się wciągnąć na nóżki przyobleczone już w spodenki.Co do makijażu, to upiększa się czym popadnie. Najczęściej maluje flamastrami paznokietki, palce i przedramiona, czasem narysuje sobie kilka kresek na twarzy. Rysowanie po kartkach jest zbyt nudne. Nie dziwi mnie więc wcale, że
burak jest jej ulubionym warzywem – nie dość, że jest słodki, to jeszcze można zrobić sobie nim rumieniec i usta.Dlatego zawsze, kiedy przygotowuję jakieś danie z
burakami, liczę jednego dodatkowo dla niej.Tym razem mam przepis na na lekką i pełną zdrowia
sałatkę: pikantny, słodki i lekko skarmelizowany
burak w aromatycznej marynacie, łagodna i wyróżniająca się bielą
mozzarella, cierpka
wiśnia i orzechowa
rukola polana
wiśniowym sosem. Tę
sałatkę, jako jedną z wielu propozycji wykorzystania
wiśni, można również znaleźć w najnowszym numerze magazynu KOCIOŁ (aby pobrać pdf, kliknij tutaj).
Składniki (4 porcje):2 średnie
buraki1 łyżka
oleju rzepakowego4 garście
rukoli100 g mini
mozzarelliSkładniki marynaty:1 łyżka płynnego
miodu1 łyżka
octu balsamicznego½ łyżeczki
kolorowego pieprzu½ łyżeczki ziaren
kolendryszczypta
chili w płatkach albo nitkach½ łyżeczki
soli morskiejSkładniki sosu
wiśniowego:160 g wydrylowanych
wiśni1 łyżeczka
cukru albo
miodu3 łyżki
tłoczonego na zimno oleju rzepakowego1 łyżka
octu balsamicznegoszczypta
soli morskiejBuraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200⁰C (albo ugotuj), następnie obierz je i pokrój w plastry grube na około 1 cm.Przygotuj marynatę: w moździerzu rozetrzyj ziarna
pieprzu i
kolendry,
chili i
sól. Do niewielkiego słoiczka wlej
miód i
ocet balsamiczny, dodaj roztarte
przyprawy i wymieszaj dokładnie.Naczynie do zapiekania posmaruj
olejem i ułóż w nim plastry
buraka, posmaruj marynatą i wstaw do piekarnika na około 20 minut (200⁰C), aż się lekko skarmelizują. Ostudź i pokrój na pasy o szerokości 1 cm.W międzyczasie przygotuj sos: wydrylowane
wiśnie wrzuć do rondelka i zasyp łyżeczką
cukru. Podgrzewaj na minimalnym ogniu, żeby puściły sok, ale się nie zagotowały. Zestaw z kuchenki, odsącz
wiśnie, które posłużą do sałatki i przecedź sok do słoiczka. Do soku z
wiśni dodaj
tłoczony na zimno olej rzepakowy,
ocet balsamiczny i szczyptę
soli.Na talerze wyłóż po garści opłukanej i osuszonej
rukoli, na nią pasy
buraka i
wiśnie, polej sosem
wiśniowym i dodaj
mozzarellę.
Related PostsNowoorleańska
sałatka coleslaw Nigelli
Sałatka na ciepło z letnimi warzywami i
boczkiemSałatka makaronowa z
tuńczykiem i
miodowym winegretemMarchewka z
groszkiemSurówka z
cukinii i
kalarepy z orzeźwiającym dressingiem