ßßß Cookit - przepis na Surówka z buraka i cebuli

Surówka z buraka i cebuli

nazwa

Wykonanie

W ramach zapowiedzianej poprawy podaję kolejny przepis na surówkę. No może nie jest to surówka sensu stricto, ponieważ burak jest ugotowany 😛 Taką surówkę podaję najczęściej do pieczonych mięs.
Buraka lubię też czasem (ale tylko czasem, a dlaczego, to dowiecie się za chwilę) zrobić w wersji zasmażanej, ale za nią nie przepadają moi mężczyźni. Też trochę straciłam do niej serce po pierwszym razie, kiedy im ją zaserwowałam. Zrobiłam jej wtedy dużo, mając na względzie to, że w moim rodzinnym domu wszyscy się nią zajadali. Okazało się, że zostałam sama na froncie i poległam przy próbach wchłonięcia wszystkiego (dwa dni z zasmażanymi burakami na obiad i do kolacji). A jak pewnie zauważyliście, odczuwam silną niechęć do wyrzucania jedzenia 😉
Składniki :
2 średnie buraki
1 mała cebula
2 łyżeczki octu ryżowego (może być winny lub jabłkowy albo sok z cytryny)
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
po szczypcie soli i pieprzu
Buraki obierz, podziel na ćwiartki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (około 20 min) albo zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w drobniutką kostkę. Dodaj do buraków, przypraw szczyptą soli i (najlepiej świeżo zmielonego) pieprzu. Wlej oliwę i ocet albo sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
Related Posts
Surówka z cukinii i kalarepy z orzeźwiającym dressingiem
Sałatka z burakami i wiśniami (i co ze mnie za kobieta?)
Buraczane burgery
Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Źródło:http://agatagotuje.pl/surowka-z-buraka-i-cebuli