ßßß
Składniki :2 średnie buraki1 mała cebula2 łyżeczki octu ryżowego (może być winny lub jabłkowy albo sok z cytryny)2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimnopo szczypcie soli i pieprzuBuraki obierz, podziel na ćwiartki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (około 20 min) albo zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Cebulę obierz i pokrój w drobniutką kostkę. Dodaj do buraków, przypraw szczyptą soli i (najlepiej świeżo zmielonego) pieprzu. Wlej oliwę i ocet albo sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie.Related PostsSurówka z cukinii i kalarepy z orzeźwiającym dressingiemSałatka z burakami i wiśniami (i co ze mnie za kobieta?)Buraczane burgeryKremowa zupa ziemniaczana z chorizoBabka ziemniaczana z białą kiełbasą