Wykonanie
Lubimy
buraczki. Podaję je w różnych rozdaniach - na ciepło - na zimno, w postaci sałatek, barszczu, zupy. Teraz, kiedy
mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym
stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w
czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.Wiecej na temat zdrowotnych właściwości
buraków znajdziecie TUTAJ a
póki co zapraszam na pyszne
buraczki z
jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki.
Składniki:4 średniej wielkości
buraki2
jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe)1
cebula2 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
solipieprz do smaku
Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości i wieku
buraków:). Odcedzić, zalać zimną
wodą i odstawić na kilka minut do przestudzenia. Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pododnie jak
jabłko (umyte, ze skórką).
Cebulę drobno pokroić i dodać do
buraków i
jabłek. Następnie dodać
sok z cytryny,
cukier,
sól, Doprawić do smaku
pieprzem.