ßßß Cookit - przepis na Buraczki na zimno z jabłkiem

Buraczki na zimno z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Lubimy buraczki. Podaję je w różnych rozdaniach - na ciepło - na zimno, w postaci sałatek, barszczu, zupy. Teraz, kiedy mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.
Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ a póki co zapraszam na pyszne buraczki z jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki.
Składniki:
4 średniej wielkości buraki
2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe)
1 cebula
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości i wieku buraków:). Odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut do przestudzenia. Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pododnie jak jabłko (umyte, ze skórką). Cebulę drobno pokroić i dodać do buraków i jabłek. Następnie dodać sok z cytryny, cukier, sól, Doprawić do smaku pieprzem.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/09/buraczki-na-zimno-z-jabkiem.html