ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czegopieprz według uznaniacukier według uznaniasól według uznaniasok z cytryny według uznaniagrzyby suszone 2 sztukczosnek 2 ząbkicebula 3 sztukjabłka kwaśne 500 gramówburaki 750 gramówWykonanie:Buraki umyć dokładnie , najlepiej wyszorować je szczoteczką i opłukać. Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, a gdy ostygną, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić i pogotować z dodatkiem umytych grzybów lub pieczarek. Gdy cebule zaczną mięknąć, włożyć umyte i pokrojone jabłka i ugotować do miękkości. Wszystko wlać do garnka z utartymi burakami, dopełnić wrzącą wodą i posolić. Zagotować i odstawić na 1 godzinę. Podgrzać, przyprawić do smaku czosnkiem z solą, cukrem i pieprzem, dodać sok z cytryny bądź zakwas z buraków. Przecedzić przez gęste sito.Uwagi:Podawać z uszkami z pieczarek, zalewając je na talerzach gorącym barszczemAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!WielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: