Wykonanie
24 grudnia to chyba jeden z najbardziej wyjątkowych dni w całym roku. Nie wyobrażam go sobie bez barszczu z uszkami na który czekam z utęsknieniem. Co roku wyśmienity barszcz przygotowywała moja mama, w tym roku jednak padło na moją kolej. Skorzystałam z jednego ze starych
polskich przepisów. Barszcz wyszedł inny, bardziej delikatny i subtelny o lekko słodkim smaku. Jeżeli preferujecie podczas świąt łagodniejsze potrawy, to jest to idealny przepis dla Was, który z powodzeniem możecie przygotować na wieczór wigiljny. :)Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska, Marzenny Kasprzyckiej, aczkolwiek podczas przygotowywania był lekko modyfikowany.Składniki:3 litry
wody5
suszonych grzybów500 g kwaśnych
jabłek1 kg
buraków4
cebule1/2 średniego
selera8 ziaren
ziela angielskiego8 ziaren jałowca4
goździki1
liść laurowy1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny5 ząbków
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Buraki umyć i zalać
wodą (nie z przepisu). Ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
Grzyby umyć i zalać litrem
wody z przepisu. Kiedy namokną, postawić na palniku i zagotować. Gotować przez pół godziny.
Seler obrać i pokroić, tak samo
cebulę. Dodać do
grzybów i gotować aż warzywa zmiękną.
Grzyby wyciągnąć i posiekać, a resztę odstawić.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce. Pozostałą
wodę z przepisu zagotować. Wrzucić
buraki i posiekane
grzyby, posolić. Gotować przez 20 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do barszczu i wrzucić
przyprawy (
liść laurowy,
goździki,
jałowiec i
ziele angielskie). Gotować na bardzo małym ogniu 10 minut. Dodać odcedzony
wywar z
selera i
cebuli. Doprawić sporą ilością
soli,
cukrem i
pieprzem wg smaku. Podgotować dwie minuty. Zestawić z ognia.
Czosnek zgnieść z niewielką ilością
soli. Dodać do barszczu. Doprawić
sokiem z cytryny. Zamieszać i pozostawić na dobę.Na następny dzień zamieszać i odcedzić. Podgrzać i ewentualnie dosolić. Podawać gorący z uszkami.