Wykonanie
2 kg
buraków1kg KWAŚNYCH
jabłek8
cebul1/2
selera10
suszonych grzybków8 ząbków
czosnku15 ziaren
ziela angielskiego15 ziaren jałowca6
goździków2
listki laurowesól1 łyżka
cukrupieprz,
sól do smaku
Buraki ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć lub drobno pokroić.
Grzybki zalać zimną
wodą, posolić i gotować ok 1/2h. Po tym czasie wyjąć
grzybki a do
wywaru dodać pokrojony
seler i
cebulę.Starte
buraki posolić i zalać gorącą
wodą (ale uwaga by nie przesadzić z ilością,
wody powinno być mniej więcej tyle ile
buraków), zagotować.
Jabłka obrać, utrzeć na tarce i dodać do
buraków z
przyprawami. Gdy zawrze- odstawić. Wlać
wywar z
grzybów i warzyw, wrzucić posiekane
grzybki, które wcześniej wyjęliśmy z
wywaru.
Czosnek drobno posiekać i dodać do zupy. Pozostawić na min 1h aby składniki przeszły sobą. Przed podaniem barszcz przecedzić i doprowadzić do wrzenia. Podawać gorący z pasztecikiem lub krokietem.Uwaga: Lepiej wlać mniej
wody i rozcieńczyć barszcz niż
mieć rozcieńczony.Z podanej porcji wychodzi duży gar warzyw, ale samej esencji nie będzie tak dużo. Trzeba pamiętać że użyte warzywa oddadzą nam swój sok.Ważne jest by
jabłka były jak najbardziej kwaśne, barszczyk będzie wtedy idealny. Od nich tez zależy
słodycz barszczu. Kwas z
jabłek ma nam zastąpić
ocet i równocześnie dać aromat.