Wykonanie
Nie ukrywam, że mam już swój ukochany przepis na barszcz wigilijny.Ale kierowana ciekawością i chęcią poznawania nowych smaków, w tym roku przygotowałam barszcz na zakwasie.Było to interesujące doświadczenie kulinarne,bo smak kiszonych
buraków jest mi kompletnie nieznany.Dzięki zakwasowi, barszcz nabiera ostrości oraz wyrazistego i bardzo specyficznego smaku.Jest też dużo bardziej kwaśny, przez co nie wymaga już dodatku
octu.Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do dań z
grzybami,uszek lub krokietów.
Składniki:barszcz:4-5 sztuk
suszonych grzybów1 kg
burakówwłoszczyzna2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego3 ziarna
pieprzu2-3
cebule2 twarde,
winne jabłka1/2 litra zakwasu
sól,
pieprz,
cukier, opcjonalnie
sok z cytrynyzakwas:5 dni wcześniej przygotować zakwas z tego przepisuSposób przygotowania:
Grzyby zalewamy 2 szklankami letniej
wody, odstawiamy na 2-3 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie.
Buraki i
włoszczyznę obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Dodajemy
przyprawy i mocno przypieczone
cebule. Zalewamy 2 litrami gorącej
wody, dodajemy
grzyby z
wodą z gotowania i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy 2 godziny. Po tym czasie do garnka wkładamy
jabłka ze skórą i gotujemy 5 minut. Barszsz przecedzamy przez sito i dolewamy 1/2 litra zakwasu . Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i ewentualnie
sokiem z cytryny. Podgrzewamy, ale już nie dopuszczamy do zagotowania.Ja preferuję przygotowanie barszczu dzień wcześniej. Po 24 godzinach nabiera odpowiedniego smaku.Smacznego :)