ßßß Cookit - przepis na Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Nie ukrywam, że mam już swój ukochany przepis na barszcz wigilijny.
Ale kierowana ciekawością i chęcią poznawania nowych smaków, w tym roku przygotowałam barszcz na zakwasie.
Było to interesujące doświadczenie kulinarne,
bo smak kiszonych buraków jest mi kompletnie nieznany.
Dzięki zakwasowi, barszcz nabiera ostrości oraz wyrazistego i bardzo specyficznego smaku.
Jest też dużo bardziej kwaśny, przez co nie wymaga już dodatku octu.
Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do dań z grzybami,
uszek lub krokietów.
Składniki:
barszcz:
4-5 sztuk suszonych grzybów
1 kg buraków
włoszczyzna
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
2-3 cebule
2 twarde, winne jabłka
1/2 litra zakwasu
sól, pieprz, cukier, opcjonalnie sok z cytryny
zakwas:
5 dni wcześniej przygotować zakwas z tego przepisu
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy 2 szklankami letniej wody, odstawiamy na 2-3 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Buraki i włoszczyznę obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i mocno przypieczone cebule. Zalewamy 2 litrami gorącej wody, dodajemy grzyby z wodą z gotowania i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy 2 godziny. Po tym czasie do garnka wkładamy jabłka ze skórą i gotujemy 5 minut. Barszsz przecedzamy przez sito i dolewamy 1/2 litra zakwasu . Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podgrzewamy, ale już nie dopuszczamy do zagotowania.
Ja preferuję przygotowanie barszczu dzień wcześniej. Po 24 godzinach nabiera odpowiedniego smaku.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/12/Barszcz-wigilijny-na-zakwasie.html