ßßß
Składniki:barszcz:4-5 sztuk suszonych grzybów1 kg burakówwłoszczyzna2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego3 ziarna pieprzu2-3 cebule2 twarde, winne jabłka1/2 litra zakwasusól, pieprz, cukier, opcjonalnie sok z cytrynyzakwas:5 dni wcześniej przygotować zakwas z tego przepisuSposób przygotowania:Grzyby zalewamy 2 szklankami letniej wody, odstawiamy na 2-3 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Buraki i włoszczyznę obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i mocno przypieczone cebule. Zalewamy 2 litrami gorącej wody, dodajemy grzyby z wodą z gotowania i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy 2 godziny. Po tym czasie do garnka wkładamy jabłka ze skórą i gotujemy 5 minut. Barszsz przecedzamy przez sito i dolewamy 1/2 litra zakwasu . Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podgrzewamy, ale już nie dopuszczamy do zagotowania.Ja preferuję przygotowanie barszczu dzień wcześniej. Po 24 godzinach nabiera odpowiedniego smaku.Smacznego :)